h i r d e t é s

Rendkívüli állapot kihirdetését szorgalmazzák a Sajó szennyezettsége miatt Szlovákiában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Rendkívüli állapot kihirdetését szorgalmazzák a Sajó szennyezettsége miatt Szlovákiában

2022. július 20. - 06:37

Hónapok óta ömlik a Sajóba a szennyezett víz, Zuzana Čaputová szlovák államfő halott folyónak nevezte a folyó szlovákiai szakaszát. A szennyezés miatt rendkívüli állapot hirdethet a szlovák parlament szerdán.  

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök a Sajó folyót ért környezeti katasztrófa helyszínére látogatott - Forrás: ujszo.com/Nászaly Gábor

Megállíthatatlanul ömlik a nehézfémekkel szennyezett bányavíz a Sajó folyóba a szlovákiai Alsósajón, miközben a hatóságok odáig jutottak, hogy közbeszerzést hirdettek az egykori Siderit vasércbánya felszíni vizeinek elterelésére.

Az egykori Siderit több mint tíz emelet mély vasércbányáját 2008-ban bezárták, a járatok mostanra megteltek vízzel, és február óta a nehézfémekkel szennyezett víz a Sajó folyóba ömlik. "Naponta másfél millió liter bányavíz folyik a folyóba amiből a szennyezés tartalmat átszámolva napi mennyiségre elmondhatjuk, hogy naponta több mint 4 tonna vas, több mint 34 tonna szulfát, ezen kívül 1,7 tonna cink és naponta mintegy öt kilogramm arzén kerül a folyóba" – mondta akkor az Euronewsnak Orosz Örs, a Szövetség (a három szlovákiai magyar párt egyesüléséből létrejött új párt) Nyitra megyei képviselője.

Helyi politikusok és környezetvédelmi aktivisták petíciót indítottak a Sajó megmentéséért, de hónapok óta nem történik semmi, miközben a bánya alatti szakaszon az élővilág szinte teljesen kipusztult.

A helyzet megoldását jelentené, ha a bánya vízutánpótlását elvágnák, a kifolyó vizet pedig megszűrnék, ennek költségeit összesen négymillió euróra becsülik. A szennyezés több tucat kilométeren kipusztította az élővilágot a folyóból, ugyanakkor a lejjebb beérkező más vízfolyások csökkentik a káros anyagok koncentrációját, így a Sajó magyarországi szakaszán már a határérték alatti terhelést mértek a magyar hatóságok.

Az ÚjSzó keddi cikke szerint Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök a Sajó folyót ért környezeti katasztrófa helyszínére látogatott, és a "rendkívüli állapot" kihirdetését sürgeti. A folyóba ömlő mérgező bányavíz ugyanis teljesen kipusztította az élővilágot. "A Sajó most egy halott folyó” – közölte az államfő az Alsósajó településen tartott sajtótájékoztatóján. Leszögezte, hogy a probléma már közel öt hónapja létezik, és azóta nem történt előrelépés, és attól fél, hogy a bányából kiömlő veszélyes anyagok akár még a környező kutakat is megmérgezhetik. 

Čaputová bízik benne, hogy Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter már a szerdai kormányülésen kezdeményezi, hogy a katasztrófa miatt rendkívüli állapotot hirdessenek ki, ami szélesebb körű lehetőséget ad a hivataloknak a cselekvésre, de kiemelte, hoy szerinte Budajnak le kell mondania.

Az államfő úgy véli, hogy a kabinetnek ezen túl a szükséges anyagi forrásokat is rendelkezésre kell bocsátania ahhoz, hogy felszámolják a keletkezett károkat, és hozzátette, hogy szerinte egyelőre korai lenne nyilatkozni arról, hogy az ügyben felmerül-e valakinek a büntetőjogi felelőssége. (Euronews)


Kommentelne? Kattintson ide!