h i r d e t é s

Rendfőnök lett Semjén miniszteri biztosából

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Rendfőnök lett Semjén miniszteri biztosából

2021. június 20. - 09:29

Németh Emma mandátuma jövő júliusig tartott volna.

Németh Emma - Forrás: EWTN Katolikus Világhálózat / YouTube

A magyar sajtót bejárta a hír, miszerint Semjén Zsolt idő előtt leváltotta miniszteri biztosi posztjáról Németh Emmát, akinek 2020. augusztus 1. napjától 2022. július 31. napjáig tartott volna a mandátuma, feladata pedig az volt, hogy koordinálja „az egyházi intézményekre vonatkozó szabályozás, valamint azok állami támogatásával kapcsolatos kérdések tekintetében a kormányzati szervek és az egyházak közötti kapcsolatokat”. Bár miniszteri biztosi kinevezését 2021. június 30-i hatállyal visszavonta a miniszterelnök általános helyettese, vagyis Németh Emma nem töltötte ki a hivatali idejét, ennek egyetlen, prózai oka van: a Szociális Testvérek Társaságának rendi káptalanja tartományfőnökké – vagy ahogy hivatalosan mondják: kerületi elöljáróvá – választotta. A két funkció pedig összeférhetetlen.

Az 1956-ban Sárváron született Németh Emma a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem ipari tervező-elemző szakán kapott közgazdász képesítést. Másoddiplomáját szakközgazdász szakon szerezte, és 1985-ben közgazdaságtanból doktorált. 1983. október 25-én jelentkezett az akkor még illegalitásban működő Szociális Testvérek Társaságába, ahol 1991-ben tett örökfogadalmat.

1982-től az APEH Vas Megyei Igazgatóság főrevizori, majd 1991-től a Vas Megyei Kárrendezési Hivatal hivatalvezető-helyettesi feladatait látta el. 1990 és 1994 között Szombathely város önkormányzati képviselője, illetve a POTE Szombathelyi Egészségügyi Főiskola adjunktusa volt. 1995-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának számvevője, majd 1998-tól gazdasági főtanácsadója és felsőoktatási referense volt.

Úgynevezett viceposztulátorként közreműködött Salkaházi Sára boldoggá avatási eljárásában. Emellett szakértőként dolgozott a szentszéki–magyar vegyesbizottságban. A napokban a magyar rendfőnöknők konferenciája elnökének is megválasztották. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s