h i r d e t é s

Rasszista, szexista ámokfutássá változott egy szegedi egyetemi előadás

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Rasszista, szexista ámokfutássá változott egy szegedi egyetemi előadás

2021. április 07. - 19:28

Gulyás László professzor elmondta: afrikai civilizáció nincs, Kamala Harris fekete ribanc, de azért a kreol hallgatólány visszajöhetne az előadásra.

Gulyás László, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója - Forrás: Magyarságkutató Intézet/Youtube

Nem a tartalom miatt volt érdekes a Szegedi Tudományegyetem egyik délutáni előadása február 17-én: Gulyás László történész, főiskolai professzor hallgatóinak egy része szerint rasszista, homofób, szexista megjegyzések sokaságát használta. Az előadás nehezen minősíthető stílusa miatt négy hallgató panaszlevelet küldött a Juhász Gyula Pedagógusképző Karnak, amely vizsgálni kezdte az ügyet.

Gulyás egyben a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója is, március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetését vehette át.

A panaszlevelet író hallgatók elmondták, hogy a Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgy előadását – ahogyan a digitális oktatás miatt más előadásokat és szemináriumokat – online tartották meg. Az előadás közel hatvan hallgatóval indult, de csak húszan követték végig.

Erős kezdés

Az előadás elején az oktató egy, Győzike fényképével feljelentkező hallgatót arra utasított, hogy az ismert roma személyiség képét távolítsa el. A diákok szerint Gulyás úgy fogalmazott: „tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem...”

Az oktató ellentétben a bevett szokásokkal az első órán nem mutatkozott be, nem magyarázta el a kurzus felépítését. Az utóbbira rákérdező diáknak úgy válaszolt, hogy a követelmény annyi, hogy hallgassák végig őt, majd vizsgázzanak.

Az óra egy pontján Gulyás arra kérte hallgatóit, hogy minősítsék prezentációját, amire valakitől a „tökéletes” választ kapta. Majd nehezen követhető logikával egy meglehetősen szexista megjegyzés tett: „az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna, de tudom, hogy a hallgatónak minden jó”.

A civilizációtörténeti témákra áttérve a feketék kerültek Gulyás célkeresztjébe, akikről a hallgatók szerint egyebek mellett az állította, hogy „az amerikai feka kultúra a rapre épül”, és úgy folytatta: „az angol katonák aprítják a fekákat”. Hamarosan jött a tételmondat is: „afrikai civilizáció nincs, ott a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak”.

Az alkalmazott stílustól és szemlélettől érzékelhetően nem tudott elszakadni mondanivalója közben Gulyás László, aki szerint, ha a „szerencsétlen neandervölgyi meglátja a One Directiont, visszafordul”. A feketék ekézését még ezen a ponton sem sikerült lezárnia az oktatónak, aki személyes véleményét nem tudta magában tartani, és „rendkívül csúnya niggerek”-ről beszélt. (A One Directionnek nincs afrikai származású tagja.)

Gulyás Joe Bident  „félhülyének” nevezte, az alelnökről pedig a következőket mondta: „a nőnek a nevére nem is emlékszem... Kamala Harris, én csak fekete ribancnak szólítom.” Véleményezte Japán demográfiáját és populációját is: szerinte a japán izolációs viselkedés belterjes szaporodást idézett elő, és ez degeneráltakká változtatta az ott lakókat, ami a kreativitásban is megnyilvánul. Tény vagy bizonyítás nem hangzott el az előadáson a 126 milliós országgal kapcsolatban. Gulyás azt is kijelentette, hogy a távol-keleti ország lakóinak nem volt jobb dolguk a második világháború alatt, mint hogy szexuális töltetű képregényeket készítettek.

A történészprofesszor külön figyelmet fordított a női hallgatókra, és egyszercsak az előadás közben azt mondta: „jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem”. Egy az online közvetítésről távozó hallgatója kapcsán úgy fogalmazott: „a kreol hallgatólány visszajöhetne”. A Zoomon folyó előadásra negyven perc letelte után újra fel kell jelentkezni, mert ennyi időt engedélyez a program ingyenes verziója. Miután az oktató arról érdeklődött, hogy mindenki visszatért-e, az egyik hallgató válaszára úgy reagált Gulyás László, hogy heteroszexuálisként nem izgul fel arra az információra, ha egy férfi hallgató tért vissza.

Ha nem tetszik, le lehet adni

szeged.hu megkereste Gulyás Lászlót, aki a következőket válaszolta (előre kikötve, hogy az teljes egészében, változtatás nélkül jelenjen meg):

„Mintegy huszonöt éves egyetemi oktatói pályám során igyekeztem mindig magas színvonalon ellátni feladataimat, s tevékenységemmel kapcsolatban eddig sem személyi, sem szakmai aggály soha nem merült fel. A hallgatók körében előadásaim nagy népszerűségnek örvendnek. Két doktori (PhD) fokozattal és habilitált doktori címmel rendelkező professzorként a tudományos teljesítményt objektív módon jellemző Magyar Tudományos Művek Tára adatbázisban több mint négyszáz közleményem szerepel (köztük tizenöt önálló könyvem), az azokra való független hivatkozások száma pedig meghaladja az ezerötszázat.”

Gulyás nem válaszolt egyetlen kérdésre sem. de nem cáfolta, hogy a február 17-én délután megtartott online előadásán elhangoztak volna azok a kijelentések, amelyeket a panaszt tévő diákok idéztek.

A CooSpace-en viszont válaszolt a hallgatóknak: kósza információk jutottak el hozzám, miszerint néhány hallgatónak nem tetszik az a világnézeti alap, amelyről a migrációs órát tartom. Azt írta, ez a sunyi magatartás mélységesen felháborította, mert az oktató feljelentése világnézeti alapon szerinte a legrosszabb kommunista időkre emlékeztet. Ilyet Sztálin és Rákosi alatt csináltak az ifjú kommunisták. Ez a magatartás méltatlan az egyetemi léthez, ez méltatlan az oktató-hallgató viszonyhoz. Nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktatóként visszautasítom, hogy bármely hallgató megkérdőjelezze értékrendemet – írta. Azt javasolta, hogy akinek nem tetszik a világnézete, vagy nem ért egyet a nemzeti, polgári, konzervatív értékrenddel, az azonnal adja le az óráját.

Nem szeretném, ha a Szegedi Tudományegyetem, néhány hallgató miatt ideológiai csatatérré változna. Az egyetemi autonómia következtében számos kommunista és liberális oktató tanít egyetemünkön, így ezen hallgatóknak van lehetősége saját világnézeti meggyőződésének megfelelő kurzust hallgatnia. (168.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s