h i r d e t é s

Rákay Philip Petőfi-filmje még 200 milliót kap

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rákay Philip Petőfi-filmje még 200 milliót kap

2022. április 12. - 05:49

Nem volt elég rá négy és fél milliárd forint.

Rákay Philip és Orbán Viktor, a háttérben Havasi Bertalan - Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Nemzeti Filmintézet (NFI) Káel Csaba filmipari kormánybiztos által vezetett filmszakmai döntőbizottsága még az országgyűlési választás előtt, március 29-én 200 millió forint további támogatást ítélt meg Rákay Philip és társai Petőfi-filmjének gyártására - írja a napi.hu.

A portál emlékeztet, a produkció korábban 4,5 milliárdos gyártási, 85 milliós gyártás-előkészítési és 10,1 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatást kapott. A közvetett állami, azaz adókedvezmény-rendszeren keresztül igénybe vett támogatással együtt az alkotók 6,1 milliárd forintért készíthetik el az eddigi legdrágább magyar filmet.

A Magyarországon forgatott filmek - ha nem napi sorozat vagy felnőttfilm - közvetett állami támogatást, azaz társaságiadó-kedvezményes támogatást vehetnek igénybe legfeljebb a költségvetés 30 százalékáig. (Ezt a támogatást nyereséges vállalkozások nyújtják, amelyek a támogatás összege után társaságiadó-kedvezményre, illetve adójóváírásra jogosultak, így az adójuk nem az államkasszába, hanem a filmgyártókhoz kerül.) A Petőfi-film 4,7 milliárdos gyártási költségével számolva a gyártó Pilvax Film Kft. 1,4 milliárd forintért vehet igénybe adókedvezményes támogatást, azaz összesen 6,1 milliárdot költhetnek a film előállítására. (Népszava)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s