h i r d e t é s

Radványi Miklós: Az orbáni Magyarország megállíthatatlanul katasztrófába rohan?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Radványi Miklós: Az orbáni Magyarország megállíthatatlanul katasztrófába rohan?

2022. május 21. - 17:47

A történelem tanítása szerint egy ország megállíthatatlanul a katasztrófába rohan, amikor életmóddá válik a politikai és gazdasági korrupció. 

Erre figyelmeztet az évtizedek óta az USA-ban élő jogász-politológus, Radványi Miklós. aki úgy fogalmaz, hogy Orbán Viktor és bűnszövetkezetének a korrupciója és kapzsisága nem ismer határokat, amit számos, a NER-lovagok gazdagítását célzó kormányzati projekt is bizonyít. „A magyar Orbanisztán közelgő összeomlása” címet viselő legfrissebb írásának a végkövetkeztetése: „az abszolút hatalom mindig dehumanizálja az azt gyakorlókat. A féktelen politikai erővel felruházott Orbán meg van győződve arról, hogy ő uralkodik... Neki és szánalmas alattvalóinak már csak ezért is szembe kell egyszer nézniük a totális nemzeti felelőtlenségük halálos politikai és gazdasági következményeivel”.

A politikai hatalom, különösen egy diktatúrában, olyan, mint a méz, magához vonzza a leginkább kontrollmániás és legkegyetlenebb bunkókat, akik a múltban ragadtak, ám úgy tesznek, mintha a magukénak vallanák a leginkább a külső hatások által diktált új elképzeléseket. Ilyenek azok az egykori feltörekvő fiatal kommunisták – Orbán Viktor és mai kormányában is helyet kapó legközelebbi társai –, akik a nyolcvanas évek végén Horváth István akkori belügyminiszter veje, Stumpf István köré tömörültek – írja Radványi Miklós, a jobbközépen elhelyezkedő washingtoni Frontiers of Freedom alelnöke, az intézet honlapján megjelent legfrissebb blogbejegyzésében. Ma, tizenkét évnyi egypárti diktatúra után ezek az emberek pontosan olyan tekintélyelvűvé váltak, mint amilyenek a kommunista szüleik és nagyszüleik voltak. 

A magyarok korrupció-hagyományait, a „kettős beszéd” és a „kettős gondolkodás” kialakulására, a valódi rendszerváltásra és a nyugati felzárkózásra való felkészületlenség okaira is kitérő írás leszögezi: a történelem tanítása szerint egy ország megállíthatatlanul a katasztrófába rohan, amikor életmóddá válik a politikai és gazdasági korrupció. S Orbán alatt 2011-ben, az egyoldalúan elfogadott új Alaptörvénnyel megkezdődött az egypárti diktatúra helyreállítása, majd tíz öncélú alkotmánymódosítás után Orbán „bebetonozta a demokrácia és a jogállamiság halálát, ellehetetlenítette az ellenzék győzelmét”.

„Orbán Viktor és bűnszövetkezetének korrupciója és kapzsisága nem ismer határokat, ezt pedig számos, önmaga, tágabb családja és szűk ifjúkori baráti társaságának tagjai, a népnyelv által NER-lovagokként aposztrofált kör gazdagítását célzó kormányzati projekt is igazolja” – szögezi le Radványi Miklós, aki példák sorát hozza fel a korrupcióra. Ilyen a Budapest-Belgrád vasútvonal, a Paks-2 projekt, a hírhedt Microsoft-botrány, a kínai Fudan Egyetem tervezett kampusza, az állami egyetemek kiszervezése az Orbán strómanjai által irányított magánalapítványokba, és persze a letelepedési kötvény-biznisz, aminek köszönhetően a főként Oroszországból és Kínából érkező megkérdőjelezhető karakterek sokasága Orbán Viktor és kormánya „legális” megvesztegetésével bejuthat az Európai Unióba. „Ezek a nemzetbiztonsági projekteknek kikiáltott ügyek, számtalan offshore cég szövevényes hálójával párosulva tartós egzisztenciális fenyegetést jelentenek és jelentenek a NATO és az Európai Unió biztonságára, valamint a kontinens pénzügyi és gazdasági stabilitására” – figyelmeztet Radványi. 

Utalva arra, hogy már Mózes is figyelmeztetett a megvesztegetés veszélyeire („elvakítják a bölcsek látását”), leszögezi: ebben benne van a mai Magyarország legfőbb tragédiája. A korrupció halálos vírusa még azokat megfertőzte, akiket a lopás, a sikkasztás, a vesztegetés, a zsarolás és a pénzmosás elleni küzdelemmel bíztak meg. „Az abszolút hatalom mindig dehumanizálja az azt gyakorlókat. A féktelen politikai erővel felruházott Orbán meg van győződve arról, hogy ő uralkodik, semmint szolgálná a magyar embereket. Neki és szánalmas alattvalóinak már csak ezért is szembe kell egyszer nézniük a totális nemzeti felelőtlenségük halálos politikai és gazdasági következményeivel” – állítja legfrissebb blogbejegyzésében Radványi Miklós. (Hírklikk)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s