h i r d e t é s

Putyin összeugraszthatja ellenfeleit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Putyin összeugraszthatja ellenfeleit

2021. augusztus 01. - 07:27

Az orosz vezetés keresi a kapcsolatot az afganisztáni tálibokkal, akiket ugyan terroristának tart, de úgy véli, hogy a jövőben részben vagy tejesen birtokolni fogják a hatalmat az Oroszország közép-ázsiai szövetségeseivel határos országban. Ellenségeik ellensége már-már a bartátjuk lehet. - írja a napi.hu

Forrás: DW

Oroszország igyekszik benyomulni abba a biztonsági résbe, amelyet az Egyesült Államok hagy maga mögött azzal, hogy kivonja katonai csapatait Afganisztánból – írja a Financial Times. Vlagyimir Putyin orosz államfő arra törekszik, hogy megerősítse országa befolyását Közép-Ázsiában és megelőzze, hogy a szélsőséges iszlamista csoportok vagy akár csak a befolyásuk átjusson az Oroszországgal szövetséges, Afganisztánnal határos közép-ázsiai országokba.

Ennek szellemében az orosz és a tádzsik hadsereg közös hadgyakorlatot tartott az tádzsik-afgán határ közelében, készülve arra, hogy az USA támogatását élvező civil kabuli kormány megtörik a tálibok nyomása alatt, akik azóta nyomulnak előre, hogy kiderült, Joe Biden amerikai elnök kivonja az USA csapatait az országból, lezárva 20 éven át tartó jelenlétüket. Oroszország, amely nyíltan örül, hogy az amerikaiak visszahúzódnak, az elsők között kezdett tárgyalásokat a tálibokkal annak ellenére, hogy a hivatalos orosz álláspont szerint terrorista szervezetnek minősülnek.

Putyin meg akarja szégyeníteni az amerikaiakat – véli Asfandyar Mir, a Stanford University Center for International Securitiy and Cooperation intézetének professzora. Moszkva nem akar olyan rezsimeket a „hátsó kertjében” látni, amelyek Washington támogatását élvezik – utalt a civil afgán kormányra. Olyan kapcsolatokban bízik a tálibokkal, amelyek távol tudják tartani az ISIS-t és az al-Káidát. Magyarán kisebb veszélynek tartják az Afganisztánra koncentráló terroristákat, mint azokat a szélsőségeseket, akik nemzetközi szervezetkén tevékenykednek – derült ki Zamir Kabulov, Putyin afganisztáni különleges megbízottjának szavaiból. (napi.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s