h i r d e t é s

Putyin és körének különleges törvényszék elé állítását sürgeti az EP, a fideszes képviselők nem vettek részt a szavazáson

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Putyin és körének különleges törvényszék elé állítását sürgeti az EP, a fideszes képviselők nem vettek részt a szavazáson

2023. január 19. - 17:29

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön óriási többséggel - 472 mellette, 19 ellene, 33 tartózkodás mellett - fogadta el a nem kötelező erejű állásfoglalást. 

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői - Forrás: Facebook

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön óriási többséggel - 472 mellette, 19 ellene, 33 tartózkodás mellett - elfogadta azt a nem kötelező erejű állásfoglalást, amely egy különleges nemzetközi törvényszék létrehozását sürgeti a legfelsőbb orosz politikai és katonai vezetők által Ukrajna ellen elkövetett agresszió büntetőeljárás alá vonása érdekében. A Fidesz EP-képviselői egységesen nem vettek részt a szavazáson.

A nemzetközi igazságszolgáltatási rendszerben jelenleg nincs olyan intézmény, amely ennek a célnak megfelelne.

Az EP szerint a különleges törvényszéknek joghatósággal kell rendelkeznie nemcsak Vlagyimir Putyin elnök és az orosz vezetés, hanem Aljakszandr Lukasenka és az agressziót támogató Belarusz politikai és katonai vezetésének vizsgálatára is, mivel Oroszország többek között Belarusz területéről és logisztikai támogatásával támadja Ukrajnát.

A bíróság fontos szerepet játszana abban, hogy igazságot lehessen szolgáltatni az ukrán népnek, vissza lehessen tartani más nemzetközi szereplőket attól, hogy lemásolják Oroszország agresszióját, valamint meg lehessen könnyíteni a jóvátétel iránti követeléseket és a jövőbeli megbékélést, fogalmaz a jelentés. Ezzel kapcsolatban a képviselők felszólítják az Európai Uniót és a tagállamokat:  folytassanak megbeszéléseket arról a jogi lehetőségről, hogy az orosz állam szuverén pénzügyi eszközeit jóvátételként használják fel, többek között úgy, hogy megtagadják vagy korlátozzák ezek mentességének a védelmét. 

Támogatják egyben az ENSZ Közgyűlésének ajánlását nemzetközi kárnyilvántartás létrehozására, amely elősegítené az összes kár, veszteség vagy sérülés, valamint a bizonyítékok összegyűjtését.

A parlament szerint az agresszió bűntettével foglalkozó különleges törvényszék létrehozása nagyon egyértelmű jelzést küldene mind az orosz társadalom, mind a nemzetközi közösség számára, hogy az orosz vezetés elítélhető az Ukrajna elleni agresszió bűntettéért.

Ne csak a történelem ítélkezzen a Kremlben ülő háborús uszítók felett, végezzék ők is a vádlottak padján

- hangsúlyozta Sergey Lagodinsky német zöldpárti EP-képviselő. Oroszország és a vele szövetséges államok politikai és üzleti elitje számára a bíróság felállítása azt az üzenetet küldené, hogy a Putyin irányítása alatt álló Oroszország már nem térhet vissza a „szokásos üzletmenethez” a nyugattal, vélik a képviselők.

Didier Reynders igazságügyért felelős európai biztos a keddi parlamenti vitában figyelmeztetett, hogy a majdani bíróságnak szilárd jogi alapokon kell nyugodnia. Sok a tisztázatlan kérdés, ezek közé tartozik például, hogyan lehet az agresszióért felelős vezetők mentelmi jogát egy nemzetközi bírósági eljárásban felfüggeszteni. Az Európai Bizottság a nemzetközi partnerekkel együttműködve dolgozik az elszámoltathatósági mechanizmus létrehozásán, közölte a politikus, aki szerint az első lépés egy nemzetközi főügyészi hivatal felállítása lenne, amely nyomozhatna és összegyűjtené, valamint megőrizné a bizonyítékokat addig is, amíg a remélt felelősségre vonás megtörténik. (Népszava)


h i r d e t é s

Clicky