h i r d e t é s

Puszta blöff és propagandafogás a kormány küzdelme a koronavírus ellen

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Puszta blöff és propagandafogás a kormány küzdelme a koronavírus ellen

2020. március 08. - 08:41

 

Csak a látszatot akarják fenntartani, hogy urai a helyzetnek, amit majd az idő megold. Talán.

A liberális és globális illúziók kora után már itt kopogtat ajtónkon a kijózanodás kora. Láthatják ezt az Európában is változó keményebb migrációs politikában,

a koronavírus elleni erőteljes állami fellépésben

és az állami szervek általános európai megerősítésében is.

Ezt a miniszterelnök mondta pénteken a 100 éves magyar rendőrség ünnepélyes állománygyűlésén. Orbán Viktor állításait jellemzően értékén kell kezelni. A "koronavírus elleni erőteljes állami fellépés azonban különösen rámutatott arra a kettősségre, hogy

  • egy dolog, amit a Fidesz-kormány mond,
  • és egy teljesen másik, amit valójában csinál.

Tudniillik, ha valami nincs ma Magyarországon, akkor az a "koronavírus elleni erőteljes állami fellépés". Az állítólagos küzdelem a vírus kezelésére vagy megfékezésére puszta kommunikációs kampány, propagandahadjárat, blöff, parasztvakítás és  porhintés.

Mostanáig 5 detektált magyarországi fertőzött és 0 áldozat van, de nem a kormányon, hanem a vakszerencsén múlt, hogy csak ennyi.

A Covid-19 vírus még tavaly decemberben tűnt fel a kínai Vuhan tartományban. Január eleji az első haláleset, ami után már a pártállami hatóságok se tudták eltitkolni járvány kitörését. Azóta világszerte több mint 100 ezer ember fertőződött meg, a halottak száma meghaladja a 3 ezret. A legtöbb áldozatot Kínában, Olaszországban és Iránban szedte.

Magyarországon január végén állt fel a kormány ún. operatív törzse, hogy koordinálja járvány elleni védekezést. És hát

ha valami nem történt, akkor az pont a védekezés.

Lázas semmittevés van. Sajtótájékoztatók vannak, nyilatkozatok, honlap indult, tájékoztató kampány lesz, továbbá folyton bejelentik, hogy akcióterv készült, eljárásrendet dolgoztak ki, egyre újabbakat, de érdemi intézkedés nem történt.

Január 28-án sajtótájékoztatón Kásler miniszter közölte, hogy minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására. Ehhez képest 6 héttel később is az a helyzet, hogy egyetlen magyarországi intézmény, a László kórház infektológiai osztálya fogadja a fertőzötteket.

A kormány azt is elrendelte, hogy hőkamerával vizsgálják a ferihegyi reptéren a kínai repülőgépek utasait. Amivel csak 2 probléma van:

  • a vírust nemcsak Kínából, máshonnan is behozhatják (mint ahogy az történt is),
  • valamint a tünetek (például a láz), megjelenése előtt is fertőzőképes, tehát azelőtt, hogy a hőkamera ki tudná mutatni.

Utazási korlátozásokat egyáltalán nem léptettek életbe. Vígan és akadálytalanul lehetett közlekedni Magyarország és a járvány olyan gócpontjai, mint Kína, Észak-Olaszország, Dél-Korea és Irán között. Amennyiben mégis csökkent a repülőjáratok száma, az nem kormány fellépésének, hanem a kínai légitársaságok önkorlátozásának volt köszönhető.

A kormány semmilyen védelmi intézkedést nem léptetett életbe. Erre nézve a legárulkodóbb talán az, hogy a magyar egészségügyi intézmények folyamatosan utasítják el azok tesztelését is, akik önként jelentkeznek, nemhogy maguk kezdeményeznének vizsgálatokat.

Így biztosan nem lehet megállítani a járvány terjedését.

Olaszországban soktízezer tesztet végeztek, Magyarországon (a hivatalos kormányhonlap március 7-ei adatai szerint) alig több mint 300-at. Már-már egészen olyan, mintha

nem is lennének kíváncsiak arra, hogy mennyi a fertőzöttek száma.

Erre utal az is, hogy a tesztet elvégezni nem hajlandó orvosok nem sértik meg a hatósági protokollt, hanem éppenhogy aszerint járnak el. Eszerint a teszt elvégzése csak akkor engedélyezett, ha valaki fertőzött területen járt, vagy ott járóval érintkezett és mutatja a tüneteket (például köhög vagy lázas).

Noha nem kell ahhoz orvosnak lenni vagy egészségügyi végzettséggel rendelkezni, hogy bárki tisztában legyen vele, anélkül is lehet valaki fertőzött, vírushordozó és -terjesztő, hogy lennének tünetei, amelyek egyébként is csak 5-7 nappal a fertőzés után jelentkeznek.

Mivel az nem feltételezhető, hogy ezzel éppen a magyarországi egészségügyi hatóságok vezetői (beleértve Kásler minisztert) ne lennének tisztában, adódik a következtetés, hogy tudják, mit tesznek:

a kormánynak nincsenek eszközei a járvány megállítására, ezért meg sem próbál tenni semmi érdemit.

Úgy ítélik meg,

  • se lehetőségük nincs (védőoltás és ellenanyag még nincs; egy egész országot pedig mégse lehet karanténba zárni);
  • se szükségük nincs (a Covid-19 az esetek 83 százalékában enyhe tüneteket okoz, és csak 2,5-3 százalék a halálozási arány, bár Olaszországban például már már ez is elég volt 200 halotthoz),

ezért nem is tesznek semmit. Csak a látszatot akarják fenntartani, hogy urai a helyzetnek.

Puszta kommunikációs blöff és porhintés, hogy tájékoztató kampány indul a járványról (ti. mossunk gyakran kezet), vagy a március 15-ei az állami rendezvények szombaton bejelentett lemondása is.

A 6-os villamos vagy  a 3-as metró egyetlen járata a hétköznap reggeli csúcsidőszakban több embert érint, több interakciót tesz tesz lehetővé, ezáltal nagyobb esélyt biztosít a vírus terjedésére, mint az össze állami rendezvény 15-én, a tömegközlekedés leállítása mégse merült fel.

A kormány ún. intézkedései nem a járványveszély megfékezését vagy a vírus elleni védekezést célozzák, pusztán az emberek aktuális félelmeire reagálnak. Pont úgy, mint a migráció, meg a börtön- és szegregációs kártérítések esetében. Hazugságkampányban nagyon jó a Fidesz-kormány.

A Covid-19 probléma kezelése kísértetiesen emlékeztet a 2013-as hókáoszra, amikor a váratlan március közepi hóesés miatt autók és teherautók ezrei rekedtek az autópályákon. A Belügyminisztérium pedig másnap SMS-t küldött, hogy

Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium.

A helyzetet akkor az oldotta meg, hogy enyhült az idő, és elolvadt a hó. A kormány - nagyon úgy tűnik - ezúttal is ebben bízik.

  • Az idő melegedésével a felső légúti fertőzést okozó vírusok okozta járványok maguktól enyhülni szoktak.
  • A gyakori mutációk jóval nagyobb eséllyel mérséklik a vírusok hatékonyságát, mintsem növelnék a veszélyességüket.

És ha mégsem, akkor még mindig ott van a Tízparancsolat, ami Kásler szerint a kormány népegészségügyi programja.

Ha pedig az se segít, akkor az a mi hibánk, mert biztos vétkeztük. Csak az látszat maradjon fenn, hogy a kormány nem tehet semmiről, és ők moshassák kezeiket.

b1.blog.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s