fbpx Problématérképet vittek az Emmi épületébe | CIVILHETES

h i r d e t é s

Problématérképet vittek az Emmi épületébe

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Problématérképet vittek az Emmi épületébe

2018. szeptember 03. - 18:24

 

Tűzoltásra van szükség az oktatási rendszerben - A Liberálisok problématérképet vittek az Emmi épületébe.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok országgyűlési képviselője az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt hívta fel a figyelmet az oktatási rendszer legégetőbb gondjaira egy problématérkép segítségével, amit a sajtótájékoztató után át is adott az Emmi dolgozóinak.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány oktatáspolitikájának legnagyobb hibája, hogy a helyi közösségek a szabadságukkal fizettek a financiális tehermentesítésért: jól mutatják ezt a jelenleg is zajló iskolaigazgató-válságok is.

Az autonómia hiánya mellett a tanárhiány is jelentős: több ezer tanári állásra keresnek embert - emelte ki a Liberálisok politikusa. Hozzátette: Jelenleg 96 olyan település van, ahol kizárólag egyházi általános iskola van, további 40 település csak egyházi fenntartású gimnáziummal rendelkezik.

Az egyházi iskoláknak nincs körzeti felvételi kötelezettsége, így erősítik a szegregációs folyamatokat. Az olló a finanszírozás miatt is nyílik egyházi és állami iskola diákjai közt, mert egyházi iskolák egy főre vetítve 3,6-szoros támogatásban részesülnek az adófizetők pénzéből. A lemorzsolódási ráta 12,5 százalékos, de a hátrányos helyzetű gyerekek tanulását és integrációját segítő tanodákat nem támogatja megfelelően az állam.   

A Liberálisok négypontos megoldási javaslata

  • Ösztöndíj-program a pályakezdőknek, akik vállalják, hogy egy elmaradott régióban pótolják a tanárhiányt.
  • Az önkormányzatok tehermentességét fenntartó normatív támogatás, amely azonos súllyal kezeli az egyházi és világi iskolákat. Az önhibájukon kívül alulfinanszírozott településeken megemelt normatíva segítené a helyi közösség esélyegyenlőséghez való hozzáférését.
  • Az iskolaigazgatót az iskolapolgárok ajánlásával a helyi tantestületnek kell választania, a helyi önkormányzati testület egyetértési jogot gyakorol.
  • Normatív támogatást a tanodáknak!

A Liberálisok szerint azonnali és átfogó változtatásokra van szükség, hogy a magyar oktatás versenyképes tudást adjon a diákoknak. A változáshoz első lépésként vissza kell adni az intézmények autonómiáját, függetlenségét és szabadságát, és a szakmára kell bízni, hogy saját maga alakítsa ki a jövő tantervét és oktatási programját.

Bősz Anett sajtótájékoztatóját élőben közvetítettük a Facebookon:

Magyar Liberális Párt - Liberálisok


 

Kommentek

h i r d e t é s