h i r d e t é s

Polt Péter válaszolt Elios-ügyben az EU-nak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Polt Péter válaszolt Elios-ügyben az EU-nak

2018. március 26. - 11:02

 

Levelet írt Polt Péter Ingeborg Grassle-nek, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elnökének.

 

Polt Péter - MTI Fotó, Kovács Tamás.

A legfőbb ügyész azt bizonygatja, hogy igenis valós nyomozás folyik Magyarországon az OLAF jelentések kapcsán. - írja a Napi.hu

Polt Péter Grassle februári - a Poitico.eu-nak adott - nyilatkozatára reagált, amelyben az uniós bizottság vezetője "valódi nyomozást" szorgalmaz az Elios-ügyben.

A Legfőbb Ügyészség az OLAF jelentését a közvilágítási projektekkel kapcsolatban január 8-án kapta meg és azt továbbította a Pest Megyei Főügyészségnek, amely január 22-én nyomozást rendelt el különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt - olvasható a levélben.

Polt Péter azt írja, hogy az ügyben "valódi nyomozás" folyik. Az OLAF-nak nincs nyomozati jogköre, ha bűncselekmény gyanúját észleli, akkor az illetékes tagállami hatósághoz kell fordulnia. Tehát az OLAF nem állíthatta, hogy csalás történt - ahogy azt az Politico.eu cikke sugallja - csak annak gyanúját észlelhette.

Polt Péter levelében kitér a 4-es metróval kapcsolatos nyomozásra is. Az Alstom SA szerződései kapcsán a magyar és a brit hatóságok már az OLAF vizsgálatának megkezdése előtt nyomozni kezdtek szoros együttműködésben. A 4-es metró ügyében tanúkat, gyanúsítottakat hallgattak ki, házkutatásokat tartottak és előzetes letartóztatásokat is elrendeltek.

Polt Péter és Ingeborg Grassle egyébként tavaly szeptemberben találkoztak, akkor a legfőbb ügyész tájékoztatást adott a nyomozások állásáról.

levélben szerepel egy lista is arról, hogy 2012 óta milyen gyanús ügyekben hívta fel a magyar hatóságok figyelmét az OLAF. 36 ügyről van szó, amelyek közül az ügyészség 8 ügyben emelt vádat, jogerős, elmarasztaló ítélet egy esetben született. Nyolc ügy megszüntetéssel zárult.


 

Kommentek

h i r d e t é s