h i r d e t é s

PM: az államháztartás hiánya 1420,5 milliárd forint volt az első félévben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

PM: az államháztartás hiánya 1420,5 milliárd forint volt az első félévben

2018. július 06. - 11:33

 

A közleményből kiderül, hogy minden szipi szuper

Forrás: Wikipédia

Az államháztartás központi alrendszere június végéig 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt, amin belül a központi költségvetés hiánya 1476,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,5 milliárd forintos többletet értek el - tájékoztatta az MTI-t a Pénzügyminisztérium pénteken.

A közlemény szerint júniusban a központi alrendszer 233,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, amely mintegy harmada a tavalyi azonos havi hiánynak.
A tárca az év egészére nézve továbbra is 4 százalék feletti bővüléssel és 2,4 százalékos hiánycéllal számol.
Az első félévi hiánnyal az egész évre tervezett 1360,6 milliárd forintos hiánycél 104,4 százaléka teljesült.
Az első hat hónapban az általános forgalmi adóból 214,2 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 128,3 milliárd forinttal, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból pedig 141,2 milliárd forinttal magasabb volt az államkassza bevétele, mint a tavalyi év azonos időszakában.
A PM kiemelte: az uniós projektek kifizetései június végére elérték az 1118,4 milliárd forintot, mellyel szemben idén az első hat hónapban a költségvetésbe mintegy 162 milliárd forint uniós bevétel érkezett. Az uniós támogatások megelőlegezése így továbbra is kiemelt szerepet játszik a büdzsében - tették hozzá.
Júniusban a kamatkiadások ugyancsak jelentős összeget - 268,0 milliárd forint - tettek ki, mivel több, döntően még 2008-2014 között kibocsátott, hosszú futamidejű, fix kamatozású kötvénysorozatnak is ekkorra esett a kamatfizetési időpontja - közölte a minisztérium.
A tárca szerint az elmúlt időszak eredményei azt mutatják, hogy a magyar gazdaság stabil növekedési pályára állt. Ehhez a hatéves bérmegállapodás, a lakásépítések jelentős támogatása, a foglalkoztatáspolitikai és gazdaságfehérítő intézkedések érdemben járulnak hozzá - állapították meg. Arra is kitértek: napjainkban egyre többen és magasabb fizetésért dolgozhatnak, ami nagymértékben elősegíti a fogyasztás bővülését is. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s