fbpx Pitiáner ügyekért kiszabott bírságok miatt százak kerülnek börtönbe | CIVILHETES

h i r d e t é s

Pitiáner ügyekért kiszabott bírságok miatt százak kerülnek börtönbe

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Pitiáner ügyekért kiszabott bírságok miatt százak kerülnek börtönbe

2018. január 11. - 17:48

 

A büntetés-végrehajtási intézményekben lévő fogvatartottak egy részét – egy átlagos napon 200-400 embert – egyszerű szabálysértések miatt zárják börtönbe. Rengeteg szegény, kiszolgáltatott ember ugyanis nem tudja kifizetni a pénzbírságot. - írja a gepnarancs.hu.

Forrás: pixabay.com

Látják ezt a börtönőrök és a bírósági titkárok is, de szigorú törvények miatt a kezük meg van kötve. Sok szegényt például koldulásért vagy rossz biciklilámpáért visznek be újra és újra.

A szabálysértési törvényt 2012-ben szigorították, ekkor került bele például az a változtatás, amely szerint a szabálysértések miatt kiszabott helyszíni bírságok is átváltoztathatóak elzárásra (a nem helyszíni pénzbírságot már korábban is át lehetett változtatni). Ilyenkor a pénzbírságot 5000ft/nap-os váltóval a bírósági titkárok átváltoztatják elzárássá. Ehhez még tárgyalást sem kell tartaniuk, azaz a szabálysértő távollétében is megtehetik.

A börtönöket is leterheli, ha egy-két napra el kell zárniuk egy szabálysértőt, az életét pedig nem ez fogja megváltoztatni.

Egy civil szervezetek képviselőiből álló munkacsoport mindezekről nemcsak a fogvatartottakat faggatták ki, hanem azokat a bírósági titkárokat is, akik ezeknek az embereknek az ügyében döntést hoznak, és azokat a bv-őröket, akik aztán fogvatartják őket.

A bírósági titkárok beszámolói szerint a bíróságokon darálják ezeket az ügyeket: a járásbíróságokon napi 50-60, Budapesten 20-30 ügyet tárgyalnak. Mindez azért megy ennyire gyorsan, mert ezekre a tárgyalásokra a szabálysértők 90 százaléka el sem megy.

Sokszor bajban vagyunk. Amikor látom, hogy kisértékű élelmiszer lopás van, elmondja, hogy három napja nem evett, de van előélete, figyelmeztetésen túl vagyunk, a következő a fokozatosság elve alapján a pénzbírság, ki kell szabnom, pedig tudom, hogy nem fogja tudni befizetni, hiszen ételre sincs pénze.

Ilyenkor a bírság összegét közelítjük a minimumhoz, vagy közérdekű munkával kiválthatja.

Gyakori a kisértékű élelmiszerlopás miatti bíróság elé állítás. Ha például élelmiszert lopott, bent van már 72 órája, akkor gyakorlatilag már bent volt annyit, hogy próbálunk olyan pénzbírságot adni, amit már kitöltött az őrizettel

 – mondta egy budapesti bírósági titkár.

A bv-dolgozók pedig azt mondták, hogy mindez jelentős többletterhet rak a büntetés-végrehajtásra.

gepnarancs.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s