h i r d e t é s

"Piszkos" megoldásokra kényszerülnek Európa autógyártói

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

"Piszkos" megoldásokra kényszerülnek Európa autógyártói

2022. október 04. - 18:25

Az európai energiaválság fényében a helyi autógyártók, ha kelletlenül is, de a földgáznál szennyezőbb energiahordozók, a szén és az olaj felé kell, hogy forduljanak, hogy biztosítsák energiaellátásukat. Az ő helyzetük azonban még mindig sokkal jobb, mint sok beszállítóé, akiknek kevesebb lehetősége van az emelkedő árakra reagálásra.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A koronavírus-járvány, a váratlan chiphiány, majd az ukrajnai háború hatására jelentkezett infláció után most egy olyan dologgal néz szembe az európai autóipar, ami minden eddiginél nagyobb zavart kelthet a termelésben: ez a valami az energiaválság.

A válságnak leginkább a gázfogyasztásának több mint felét Oroszországból fedező Németország nagy autógyártói, a Volkswagen, a BMW és a Mercedes-Benz vannak kitéve. Ezek a vállalatok most energiaigényük redukálásán dolgoznak például a világítási és a fűtési rendbe belenyúlással, amit a VW és a Mercedes esetében a szénre és az olajra részbeni átállás is kiegészít.

A VW az Automotive Manufacturing Solutions-szel megosztotta, hogy a konszern minden európai üzemében felmérték a gázfogyasztás-csökkentési lehetőségeket. Továbbá a vállalat leállította a wolfsburgi gyára szénről gázra átállítását, ami a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célozta volna, és inkább széntermelőkkel kötött új megállapodásokat.

A VW, közlése szerint egy közepes kétszámjegyű százalékos értékben lenne képes csökkenteni földgáz-felhasználását, míg a Mercedes 50 százalékos redukciót tart megvalósíthatónak, ami azonban valószínűleg az olajhasználat fokozását vonná maga után.

A kicsiknek fáj leginkább a válság

A gázkínálat szűkülésének teljes hatása még várat magára, az áremelkedés azonban már most megdobta az energiaintenzív komponensek, mint a hengerelt acél előállítási költségét.

Ennél még sokkal rosszabb lenne, ha a krízis miatt Németország kénytelen lenne elvonni a szűkös gázkészletet az ipartól a lakossági fogyasztás javára. Ez akkor következhet be, ha a mostaninál egyel magasabb, „vészhelyzeti” állapotot hirdetne meg.

Mindazonáltal a magas energiaárak már most is óriási terhet jelentenek a német autóiparnak. A VDA autopro.hu által is idézett felmérése szerint a cégek tizede küzd likviditási gondokkal, illetve a harmaduk számol a termeléscsökkentés lehetőségével. Ezenkívül a válaszadók 95 százalékának az elektromos áram ára nagy vagy nagyon nagy terhet jelent, míg a gáz esetében az arány 81 százalék volt.

A frankfurti Vindelici Advisors tanácsadó cég munkatársa, Christoph Stürmer rámutatott, hogy a „tőkegyenge” cégek a leginkább kitettek az energiahelyzetnek. „Minél magasabbra megyünk az értékláncban, annál nagyobbat harapnak az energiaárak” – fogalmazott.

Stürmer rávilágított, hogy a magas energiaárak ráerősíthetnek az alkatrészhiányra, amennyiben a beszállítók termelését akadályoztatottá teszik. Hozzátette: „Nincs koncepciónk egy folyton megálló-újrainduló ellátási lánc kezelésére, és úgy vélem a magas energiaárak rontani fogják a helyzetet, és ez nagyon nagy baj.”

A dolgozók tudatosságára támaszkodnak

A BMW tanácsokkal látta el dolgozóit az energiafogyasztás csökkentése érdekében. „Nyilvánvalóvá tettük, hogy minden egyes kilowattóra számít” – közölte a vállalat.

Ugyancsak munkavállalóinak felvilágosításával próbálkozik a Mercedes, ami a fényforrások kikapcsolásával is spórol – lekapcsolja például a kereskedések ablakában lévő feliratokat vagy az üzemein lévő Mercedes emblémák fényeit.

A Mercedes hosszú távú célja, hogy teljesen kiiktassa a földgázt, azt elektromossággal és megújuló forrásokkal helyettesítve. Ehhez kapcsolódik, hogy nemrég jelentette be egy németországi energiafogyasztásának jelentős hányadát biztosító új szélfarm építését. (autopro.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky