h i r d e t é s

Pilisszentlélek nyugalomra vágyik

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Pilisszentlélek nyugalomra vágyik

2021. április 16. - 06:50

 

A nagy népszerűség eleinte jót tett a településnek, ám a helyiek már úgy érzik, a turisták áradata korlátozza az életterüket.

Fotó: Újpesti Rita / Facebook

Nincs ember, aki ne rajongana Pajkaszegért, ez alól talán csak Pilisszentlélek lakosai a kivételek.

A Pilis övezte festői völgyben fekszik az Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek. Eldugott, csendes, vidéki falu, igazi kis paradicsom, ám az élet néhány éve megváltozott a településen.

Itt forgatják a Mi kis falunk című népszerű televíziós sorozatot, ami a forgatással együtt látogatók áradatát csalja Pilisszentlélekre. Az ország számos pontjáról folyamatosan érkeznek turisták, hogy megnézzék „Pajkaszeget” és a sorozatban szereplő épületekkel fotózkodjanak, írja a kemma.hu.

Ez a nagy népszerűség eleinte jót tett a településnek, ám egy idő után a helyiek úgy érezték, a turisták áradata korlátozta az életterüket. A keskeny utcácskákon hétvégeken, ünnepnapokon rengeteg a nézelődő, és parkoló autók sora áll mindenütt.

Az érkezők az egész falut díszletnek tekintik, végigjárják az ismertebb helyszíneket, majd a főút felső végén levő, sorozatbeli Teca kocsmájához mennek, ami minden nap nyitva van.

A kocsma egyébként „civilben” a falu boltja és postája is egyben.

A járvány kezdete óta a pilisszentlélekiek különösen aggódnak. Tömegek sétálnak a faluban, sokan maszkot sem hordanak, korlátozás pedig nincs. Bárki jöhet-mehet.

Az egyetlen kialakított parkolóban hamar elfogy a hely, ilyenkor aztán az érkezők nem törődve a magántulajdonnal, válogatás nélkül parkolnak, akár magánterületeken is.

"Egy nagyobb parkolóra lenne szükség a faluban, mert van olyan, hogy beállnak a házak kapujába is. Számos esetben kellett emiatt rendőrt hívni. Volt olyan is, hogy a tömött sorban parkoló autósok miatt beragadt a menetrend szerinti busz. Ez tarthatatlan állapot így. Mi van, ha például a mentő vagy tűzoltó nem tud emiatt közlekedni?" – mondta a portálnak egy helyi lakos.

A forgalom mellett a turisták viselkedése is zavarja a helyieket. Előfordul, hogy közterületen, egy-egy bokor vagy épp a ’48-as emlékmű tövében végzi el valaki a kis- vagy nagydolgát, a takarítás pedig természetesen a helyiekre marad.

A szentlélekiek számos esetben fordultak megoldásért az önkormányzathoz. Többek közt a parkolási kapacitás bővítését, mobil illemhelyet és köztéri szemeteseket is kértek.

A helyiek csak nyugodt életre vágynak, nem népszerűségre, hiszen ők nem egy díszlet elemei, hanem lakosok, akik élni szeretnének. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s