h i r d e t é s

Perzselni fog a nap, de néhol heves zivatarok hűtik majd

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Perzselni fog a nap, de néhol heves zivatarok hűtik majd

2019. június 27. - 06:03

 

Csütörtökön délelőtt az északi tájak felett megnövekszik a gomolyfelhőzet, amelyből záporok, zivatarok kialakulása várható. - írja az Időjárás.hu.

Kisgyerekek egy szökőkútnál az egri Dobó István téren 2019. június 26-án. Forrás: MTI Fotó: Komka Péter

A déli területeken folytatódik a napos idő.  Délután a magasra törő gomolyfelhőkből több helyen várható zápor, zivatar. A heves zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérheti. Néhol akár tuba is megjelenhet az égen. Az északnyugati szél megerősödik.  A délutáni csúcsértékek 30, 35 fok között alakulnak, de zivatarok környezetében hirtelen több fokot hűlhet a levegő.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön egy hidegfront éri el térségünket, de a kánikula még nem szűnik meg, emiatt rendkívül megterhelő a helyzet! - írja a meteoklinika.hu

Csütörtökön észak felől egy gyors mozgású hidegfront érkezik térségünkbe. A front ezen a napon még nem hoz érdemi felfrissülést, emiatt folytatódik a hőség. Mind a hideg-, mind a melegfrontérzékenyek nehéz napra számíthatnak: a görcsös és migrénes fejfájás mellett görcsös és gyulladásos ízületi panaszok léphetnek fel. A szívbetegek állapota romlik, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet és megnő az infarktus kialakulásának a kockázata. Az érintetteknek ezen a napon ajánlott mindenféle terhelést kerülni, legyen az fizikai vagy szellemi. Amennyiben intenzív panaszokat tapasztal, lehetőség szerint pihenjen le pár percre, és fogyasszon hűtött vizet. A vízfogyasztás ebben az időszakban panaszoktól függetlenül kiemelten fontos, a tomboló hőségben testtömegtől függően napi 3-4 liter folyadék fogyasztása javasolt.

Nem csak a frontérzékenyeknek lesz nehéz napjuk! A front hatására heves zivatarok kialakulására kell készülni ez pedig az asztmásokat, a gyermekeket és az idősebb korosztályt viseli meg leginkább. Az erősen fülledt időben légzőszervi panaszok léphetnek fel, általános lehet a légszomj, a nehézlégzés és a fulladás. A tünetek mérséklése érdekében zivatarok idején tartózkodjon zárt térben és pihenjen le!

A front mögött megerősödik az északnyugati szél, amely többeknél okoz kínzó fejfájást, stresszt és ingerlékenységek. A szél okozta panaszok a következő napokon is tartósan előjöhetnek.

A szabadtéri tevékenységeket délelőtt az északi tájakon, délután már országszerte zápor, zivatar zavarhatja.  A hő-és komfortérzet erősen ingadozó, zivatarok környezetében pár perc leforgása alatt akár 8-10 fokot hűlhet a levegő. Az UV-sugárzás a napos időszakokban eléri a nagyon erős fokozatot, bőre védelmének érdekében ne tartózkodjon a napon megfelelő védelem nélkül! A leégés mellett a napszúrás veszélye is nagy, mindig ügyeljen rá, hogy védje fejét szalmakalappal vagy más könnyű fejkendővel. 

A pollenszint nő, a pázsitfűfélék légköri pollenkoncentrációja több helyen eléri a nagyon magas szintet. Az allergiás tünetek erősödnek, most ajánlott kerülni a tejtermékek fogyasztását és a sűrűbb kézmosás is segíthet.

A közlekedést heves zivatarok nehezítik! A heves zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérheti. Ezek a heves kísérőjelenségek a látástávolság romlását és a menetstabilitás csökkenését eredményezik. A balesetveszély különösen nagy, vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünetek a mai napon: görcsös panaszok, migrén, légszomj, keringési panaszok.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s