h i r d e t é s

Pénzt gyűjt egy civil szervezet Nagy-Britanniában, hogy több angliai magyart tudjanak szavazni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Pénzt gyűjt egy civil szervezet Nagy-Britanniában, hogy több angliai magyart tudjanak szavazni

2022. február 08. - 06:28

Nagy-Britanniában mindössze három városban szavazhatnak a magyarok, a távolság miatt azonban többen inkább nem voksolnak. Egy friss civil kezdeményezés szeretné eljuttatni az urnákhoz a magyarokat.

Nagyon szívatják az angliai magyarokat - A londoni magyar nagykövetség választás idején - Forrás: MTI

Gyűjtésbe kezdett az Angliában élő magyarok által alapított Diaspora Aid nevű civil szervezet azért, hogy ezrével tudjanak szavazókat utaztatni London és Manchester magyar külképviseletéhez április harmadikán – számolt be a 444.hu. A portál megjegyzi, hogy Nagy-Britanniában csupán három magyar külképviselet van, ahol a magyarok szavazhatnak, ezek Londonban, illetve Manchesterben és Edinburgh-ben találhatók. Annak ellenére is csak ezeken a helyeken lehet szavazni, hogy az országban hivatalosan 155 ezer magyar él – nem hivatalosan pedig jóval több.

Két külhoni civil csoport ezért azzal a kezdeményezéssel fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, valamint a Nemzeti Választási Irodához, hogy biztosítsák a szavazás lehetőségét időszakos külképviseleti választási irodák, valamint szavazóhelységek létesítésével London, Manchester, Leeds, Liverpool, Birmingham, Edinburgh, Cardiff, Brighton, Bristol, Norwich, Nottingham, Cambridge, Canterbury városaiban. A Nemzeti Választási Iroda ennek ellenére január közepén bejelentette, hogy nem szerveznek több szavazókört, a témával bővebben csupán a választások után foglalkoznak. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!