h i r d e t é s

Pénzhiány miatt nem mérik a D-vitamint

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Pénzhiány miatt nem mérik a D-vitamint

2016. április 11. - 08:16
0 komment

 

Tavaly ősz óta nem mérnek D-vitamin-szintet Szegeden: pénzhiány miatt ez a vizsgálat bizonytalan ideig szünetel -írja a Délmagyar.

A laborvizsgálatoknak, köztük a D-vitamin mérésnek is, anyagi korlátai vannak. - Forrás: delmagyar.hu

A szakember szerint azonban erre nincs is égető szükség, más vizsgálat alapján pedig lehet következtetni erre az értékre

– A D-vitamin-szint mérésére utaltak be az SZTK-ba, ám ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy fél éve nem végeznek ilyet. Azt javasolták, próbáljak egy hónap múlva időpontot kérni, hátha akkor már elérhető lesz ez a vizsgálat – mesélte a Délmagyar olvasója. Nem érti, hogyan fordulhat elő egy egyetemi városban, hogy egy vizsgálat hosszú hónapokon keresztül nem érhető el a betegek számára.

Kérdését továbbítottuk az illetékeseknek. Valkusz Zsuzsanna, az I. számú belgyógyászati klinika endokrinológus főorvosa megerősítette: valóban, ősz óta nem végeztek ilyen vizsgálatot.

– Szegeden a központi labor végez minden egészségügyi intézmény számára vizsgálatokat, a klinikáktól az SBO-n át az SZTK-ig. Arra azonban, hogy mennyit költhet egy hónapban, fix keret van. Mivel ez általában kevesebb, mint amire igény lenne, kiválasztanak bizonyos vizsgálatokat, amelyeket félreraknak. Ezeket a mintákat lefagyasztják, vagy már eleve le sem veszik. Ilyen most a D-vitamin-szint-mérés is.

A szakember azonban hozzátette: a D-vitamin szintjének ellenőrzésére csak nagyon speciális esetben van valóban szükség. Ez pedig helyettesíthető egy másik, elérhető vizsgálattal, a kalciumszint-meghatározással vérből és vizeletből. Ebből ugyanis szintén lehet következtetni a szervezet D-vitamin-szintjére.

Ennek a vitaminnak a hiánya egyébként valóban nagy szerepet játszik különböző betegségekben. Csontritkulás, felszívódási zavar és vesebetegség esetében általában erre gyanakodnak, de fontos a terhesség során is a megfelelő mennyiség jelenléte a szervezetben. – A kövérség és a szívinfarktus hátterében is sok esetben D-vitamin-hiány áll, de autoimmun betegségekben és meddőségben is sokat segíthet ennek a vitaminnak az adagolása – sorolta Valkusz Zsuzsanna. – Idősek esetében a combnyaktörés és a csigolya-összeroppanás is általában erre vezethető vissza, hiszen a D-vitamin lenne felelős azért, hogy a kalciumot segítse beépülni a csontokba.

A főorvosnő elmondta: téli időszakban egyébként sincs sok értelme a D-vitamin-szint mérésének, akkor ugyanis a lakosság 90 százalékánál alacsony értékeket regisztrálnának. – Télen a nap nem süt olyan szögben, hogy a fénye D-vitamint termelne a bőrben. Márciustól azonban elég napi negyedóra a napon, hogy a raktáraink szezon végére teljesen feltöltődjenek. Nem árt azonban tudni: a 6-nál magasabb faktorszámú naptejek megakadályozzák a D-vitamin termelődését a bőrben.Évi 600 milliárd forint hiányzik az egészségügyből

Évi 600 milliárd forint hiányzik az egészségügyből

A D-vitamin-szint mérésének felfüggesztése tehát nem égető probléma, információink szerint azonban ennél fontosabb vizsgálatokat sem végeznek el Szegeden a pénzhiány miatt. Ilyen például a csontlebontó- és -építő markerek meghatározása, amelyek a csontritkulás mértékét, vagy más egyéb betegség jelenlétét mutatják. Az ország más részein azonban ennél is nagyobb a probléma: a SOTE bőrklinikáján már gumikesztyűre sem jut. Nem véletlenül hangoztatják a rezidensek, hogy éves szinten több mint 600 milliárd forint hiányzik az egészségügyből. Jelenleg Magyarország a GDP 4,8 százalékát fordítja egészségügyre. Ezzel az Európai Unió sereghajtója: minden más országban ennél több forrást áldoznak a betegek gyógyítására. (delmagyar.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s