h i r d e t é s

Pentagon jelentés: ellepték a fehér felsőbbrendűség hívei az USA haderejét

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Pentagon jelentés: ellepték a fehér felsőbbrendűség hívei az USA haderejét

2021. február 26. - 06:51

Az Amerikai Védelmi Minisztérium jelentése szerint aggasztó mértékű a fehér felsőbbrendűséget hirdetők jelenléte az Egyesült Államok hadseregében, és a Pentagon javaslatokat is tesz a szélsőséges nézeteket vallók azonosítására és aktív szolgálatból történő eltávolítására.

A Pentagon - Forrás: Pixabay.com

CNN birtokába került egy jelentés, melyet az Amerikai Védelmi Minisztérium adott ki az Egyesült Államok katonaságában jelenlévő extrémizmus és fehér felsőbbrendűség jelenségéről. A beszámoló többek között részletesen tartalmazza egy korábbi nemzeti gárdatag esetét, aki egy veszélyes neo-náci csoport tagjaként dicsekedett szélsőséges nézeteiről, míg a katonai szervezet tisztjeként szolgált, és a jelentés azt is taglalja, hogy a szolgálatban lévő katonák hogyan ismerik fel a fehér felsőbbrendűség híveit a fasiszta tetoválásaik és az általuk viselt pólók mintáinak alapján. 

A kongresszus megbízására 2020. októberében elkészült beszámoló ugyan arra a következtetésre jutott, hogy az extrémizmus jelenléte nem széles körben elterjedt nézet az amerikai hadseregben, mégis felhívja a figyelmet arra, hogy a katonai kiképzésben részesülő és hadi tapasztalattal rendelkező szélsőségesek veszélyt jelentenek az Egyesült Államok biztonságára, hiszen olyan képességekkel rendelkeznek, amelyekkel nagyhatású események hatékony kivitelezését tudják végrehajtani. 

Lloyd Austin, a nemrég beiktatott amerikai elnök, Joe Biden védelmi miniszterere az extrémizmus elleni harcot a legfontosabb célkitűzésének nyilvánította a halálos áldozatokkal járó Capitolimban történt zavargásokat követően, mely 27 jelenlegi és egykori hivatásos katona szövetségi szintű letartóztatását és büntetőjogi felelősségre vonását eredményezte.

A legmagasabb rangú katonai tisztviselők soha nem ismerték el, hogy a problémával szemben fel kell lépni, így az a tény, hogy végre ez is megtörtént és valóban történnek erőfeszítések, egészen bátorító hatású – mondta el Heidi Beirich, a Global Project Against Hate and Extremism, vagyis a gyűlölet és extrémizmus ellen harcoló világszervezet társalapítója. 

A Pentagon beszámolója arra is javaslatot tesz, hogy a Védelmi Minisztérium hogyan használhatja eredményesen a kormány forrásait, mint pl. az FBI-t a szélsőséges csoportok azonosítására a toborzás és átvilágítási folyamatok során, és azt is kifejti, hogy ezek a neonáci csoportok hogyan és miért célozzák meg a hadsereget és a már szolgálatot végző katonákat. 

A harci kiképzéssel és taktikai fegyverekkel rendelkező katonákhoz való hozzáférés egyszerre javítja az esélyt a sikerességre és nyújt támogatást az erőszakos támadások hatékony megtervezésére és kivitelezésére – olvasható a jelentésben. 

Annak ellenére, hogy a katonaságban jelenleg tilos a felsőbbrendűséget vagy más szélsőséges ideológiát hirdető magatartás vagy az ehhez kapcsolódó tevékenységekben való részvétel, nincsen arra vonatkozó szabályozás, hogy aki ilyen cselekményt végez, annak el kell hagynia a hadsereget, kivéve a haditengerészetben.

A jelentés néhány konkrét szolgálatban lévő katonáról is beszámol, akik nyíltan vállalták a fehér felsőbbrendűségről szóló elveiket, míg aktív munkát végeztek a hadseregben. Képernyőfelvételek bizonyítják, hogy egy neonáci csoport társalapítója egy fórumon azzal dicsekszik, hogy a Floridai Nemzeti Gárdában eltöltött szolgálata alatt a katonaságban terjesztette a fehér felsőbbrendűségi elveit. Amikor valaki visszakérdezett a beszélgetés során, hogy nem tartott-e attól, hogy bajba kerülhet emiatt, a férfi azt válaszolta, 100%-ig nyitott volt a kiképzése és a szolgálati ideje alatt szerzett barátaival az általa vallottakról. 

"Ha a legőrültebb baromságokról beszéltem volna, annak sem lett volna semmiféle következménye" – jelentette ki a férfi. Később a szélsőséges jobboldali fórumon valaki feltette a kérdést, hogy a szolgálatban lévő neonáci katonák hogyan ismerik meg egymást.

"A hadseregben szolgálók számára nagyszerű megoldás, ha más neonácikat akarnak találni, hogy fasiszta jelképekkel ellátott pólókat viselnek" – írja egy felhasználó. 

"Én úgy ismertem meg egy jóbarátomat egy közös étkezés során, hogy felismerte a pólómon lévő ‘Totenkopfot’" – tette még hozzá. 

A beszámolóban a szerző arról is beszél, hogy hogyan használják a tetoválásokat a szélsőségesek az egymással való kommunikációra és arra, hogy így azonosítsák be a másikat, illetve ezzel bizonyítsák elkötelezettségüket a neonáci elvek és csoportok mellett. Jelenleg a katonai átvizsgálás során a jelentkezőnek részletes leírást kell adnia arról, hogy mit jelentenek a testén megtalálható tetoválások, miközben a felméréseket végzik. A jelentés javaslatot tesz arra, hogy a Védelmi Minisztérium az FBI anyagainak használatával eredményesen tudná beazonosítani a szélsőséges szimbólumokat és tetoválásokat a toborzás során. 

A hadsereg nem folytathat megfigyelést az Egyesült Államok állampolgárain a törvények értelmében, így a beszámoló a jelentkezők közösségi médiára feltöltött bejegyzéseinek szűrésére és felülvizsgálatára tesz jelentést, illetve arra, hogy az FBI vagy más civil bűnüldöző szervnek mélyebbre hatoló átvilágítást kellene végeznie a toborzási folyamatok során. A beszámoló elsősorban arra koncentrál, hogy hogyan lehet megakadályozni, hogy az extrém nézeteket vallók egyáltalán bekerüljenek a hadseregbe, de arról nem beszél, hogy a jelenleg szolgálatban lévő fehér felsőbbrendűséget hirdető katonákkal mihez kellene kezdeni.

Peter Aguilar, kaliforniai demokrata képviselő múlt héten javaslatot tett arra, hogy a jelentésben olvasható ajánlásokat törvényi szintre emeljék. Aguilar a CNN kérdésére elmondta, hogy erre azért van szükség, mert a jelenlegi védelmi miniszter hiába kötelezte magát a szélsőséges nézetek hadseregből való kiszorítása mellett, nem biztos, hogy a következő védelmi miniszter is így tesz majd, így fontos lehet a javaslatok törvénybe iktatása. (liner.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s