h i r d e t é s

Pataki Márton: Titkolja a kormány, hogy hány rendőrt és katonát rendeltek a valódi feladataik elől kampánycélból a határra

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Pataki Márton: Titkolja a kormány, hogy hány rendőrt és katonát rendeltek a valódi feladataik elől kampánycélból a határra

2018. február 12. - 15:06

 

A rendőrségi statisztikák alapján teljesen indokolatlan a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet és a folyamatos riogatás.   

Forrás: 24.hu

     Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagjának a határon állomásoztatott rendőrök és katonák létszámával kapcsolatos közérdekű adatkéréseit elutasították, a kormány tart attól, hogy a közvélemény számára megdöbbentő lenne a valóság, miközben nagy a hallgatás a Lázár János által beharangozott hőkamerás felvételekkel kapcsolatban is.

Az Együtt felszólítja a kormányt, hogy ne veszélyeztesse tovább a magyar emberek biztonságát, ne titkolózzon, a rendőrök és a katonák pedig térjenek vissza a megszokott állomáshelyükre és feladataikhoz!

Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja közérdekű adatkéréssel fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz és a Honvédelmi Minisztériumhoz, hogy nyilvánosságra kerüljön, az elmúlt négy évben az egyes hónapok során hány katona és rendőr vett részt határrendészeti feladatok elvégzésében, illetve ezen belül az államhatár őrzésében, rendkívüli jelleggel honnan vezényeltek át egységeket, és mennyi túlórát fizettek ki a számukra.

Az adatok kiadását mind a két szerv megtagadta, a rendőrség állítása szerint ezzel kapcsolatos nyilvántartást nem vezetnek, így a kérdésekre nem tudnak válaszolni, de félmillió forint költségtérítés ellenében a kifizetett túlórákat összeszámolnák. A Honvédelmi Minisztérium egyszerűen csak arra hivatkozott, hogy 30 évig a Honvédség felszerelésével és állományával kapcsolatban semmilyen információt nem kötelesek kiadni. 

Mivel semmilyen operatív szempontból kockázatot jelentő információt nem kértünk, csak országos, összesített adatokat, a választ politikai szempontból nem tartjuk elfogadhatónak. A kormány titkolózik, attól tartva, hogy az adatok a közvéleményben számukra hátrányosak lennének, vagy azért mert megdöbbentően magas lenne a szám vagy mert a retorikához képest megdöbbentően alacsony. Utóbbit gondolnánk a szerencsésebbnek, ha a nagy készültség csak a kameráknak szólna.

Orbán Viktor és kormánya nem csak mérgezi az elméket és pazarolja a pénzünket a hazug propagandával, de veszélyezteti a magyar emberek biztonságát azzal, hogy a valódi feladataik elvégzése helyett a rendőrök és a katonák rendkívüli létszámban még mindig a határt őrzik.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a befelé irányuló illegális határátlépések száma Magyarország schengeni külső határain 2017-ben 1415 volt, ez utóbbi alacsonyabb még a 2010 előtti értékeknél is. A rendőrségi honlapon található napi statisztika szerint az elmúlt 30 napban 58 migránst fogtak el.

A Fidesz és a Jobbik által elfogadott törvény szerint tömeges bevándorlási válsághelyzetet akkor lehetne elrendelni, ha a menedékkérők száma meghaladja a napi ötszáz főt, vagy a tranzitzónákban tartózkodók száma a napi ezer főt. 

Sem a válsághelyzet fenntartása, sem a rendőrök és katonák kiemelt létszámban a határon állomásoztatása nem indokolt. Az illegális határátlépők elfogását a rendőrség 2015-öt megelőzően is határőrizetet végző állomány el tudná végezni, és akkor lenne végre rendőr a kistelepüléseken, és talán nem az OLAF-nak kellene bűnszervezeteket felderítenie, vagy lehetne kezdeni valamit a ferihegyi repülőtéren csomagokat fosztogatók ellen is.

A menekültek és az illegális határátlépések száma az elrendelt válsághelyzet, a műszaki határzár és a rendes szolgálati helyükről a határ őrizetére átvezényelt rendőrök és katonák munkája nélkül is a töredékére csökkent volna 2017-re. A menekültek, különösen a balkáni útvonalon érkező menekültek számában ugyanis 2015-16-tal összevetve egész Európában is ez történt; a Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség tájékoztatása alapján 2016-hoz képest a negyedére csökkent az illegális határátlépések száma. Szlovéniában 1315, Horvátországban 800 menedékkérelmet regisztráltak. Németországba kevesebb menekült érkezett 2017-ben, mint 2014-ben.

Lázár János 10 napja azt állította, hogy naponta többször maszkos, kigyúrt emberek hidegvágóval megpróbálják átvágni a kerítést, és az erről készült felvételeket nyilvánosságra fogják hozni. Nem mintha önmagában bármit bizonyítana egy ilyen felvétel, hiszen megrendezett jelenet is lehet, de a miniszter szavahihetőségével kapcsolatban komoly kérdőjeleket kelt, hogy ezeket azóta sem hozták nyilvánosságra.

Figyelemre méltó, hogy 2017 első 11 hónapjában határzár megrongálása vagy határzár átlépése bűncselekményből 0, azaz nulla esetet regisztráltak, szemben 2016 első 11 hónapjával, amikor határzár tiltott átlépésére 3050, határzár megrongálására 129 alkalommal került sor.   

Az Együtt felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a titkolózást, a rendőrök és a katonák pedig térjenek vissza a megszokott állomáshelyükre és feladataikhoz, a háromezer újonnan felvett határvadásszal pedig erősítsék meg a kistelepülések rendőri állományát!

os.mti.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s