h i r d e t é s

Párbeszéd: Péterfalvi Attila indítson titokfelügyeleti eljárást az autópálya-koncessziók háttérszámításainak ügyében!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Párbeszéd: Péterfalvi Attila indítson titokfelügyeleti eljárást az autópálya-koncessziók háttérszámításainak ügyében!

2021. augusztus 10. - 13:28

 

A Párbeszéd arra szólítja fel Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét, hogy hivatalból indítson titokfelügyeleti eljárást az autópálya-koncessziók tíz évre titkosított háttérszámításainak ügyében.

Forrás: Magyar Narancs

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden online sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az EU egyik irányelve alapján az öt évnél hosszabb koncessziók esetében bizonyítani kell, hogy ez az időtartam szükséges ahhoz, hogy a kiírás nyertesének beruházása megtérüljön. Kiemelte, hogy ebben az esetben 35 évről van szó.
    A Párbeszéd ezeket a számításokat megpróbálta kikérni a Miniszterelnöki Kabinetirodától és a Nemzeti Koncessziós Irodától, de az előbbi "hárított", az utóbbi pedig arra hivatkozva, hogy döntés-előkészítő anyagról van szó, tíz évre titkosította a dokumentumokat - közölte Tordai Bence.
    Arra is kitért, hogy pártja, illetve független szakértők becslései szerint a koncessziós kiírás sehogy nem éri meg a magyar államnak, ha a terv megvalósul, akkor az adófizetők több ezer milliárd forintot veszítenek.
    Péterfalvi Attila a titokfelügyeleti eljárás keretében "megállapíthatja, hogy jogellenesen titkosították tíz évre" a háttérszámításokat - mondta.
    Dorosz Dávid, a Párbeszéd elnökségi tagja az "elmúlt harminc év legnagyobb lopásának" nevezte az ügyet. Ennek az árát a magyar emberek fogják megfizetni, drágábbak lesznek az autópálya-matricák, rosszabb lesz az utak minősége - állította.
    A politikus arra kérte a választókat, hogy támogassák Karácsony Gergely főpolgármester népszavazási kezdeményezését, amelynek egyik pontja éppen az autópálya-koncessziókkal foglalkozik, illetve kérte, hogy jövőre váltsák le a kormányt. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s