fbpx Palkovics: 4 milliárd forintos támogatással jön létre új kutatási központ Szegeden | CIVILHETES

h i r d e t é s

Palkovics: 4 milliárd forintos támogatással jön létre új kutatási központ Szegeden

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Palkovics: 4 milliárd forintos támogatással jön létre új kutatási központ Szegeden

2020. június 29. - 11:36

 

A vállalati igényekhez alkalmazkodó új kutatási központ jön létre Szegeden, 4 milliárd forintos támogatással – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szombaton Szegeden, ahol megalakult a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a Szegedi Tudományegyetem, a Mol és az Audi Hungária Zrt. együttműködésében.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy önvezető autóban az önvezető autók tesztjén az M86-os út csornai elkerülő szakaszán Csorna közelében 2020. június 25-én. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint partnerei, a Knorr-Bremse, a Magyar Közút Nonprofit Zrt, az Ericsson és a Magyar Telekom Nyrt. közreműködésével június 24. és 27. között önvezető járművek 5G technológián alapuló kommunikációját vizsgálják az útszakaszon. MTI/Krizsán Csaba

A négymilliárd forintból megvalósuló központ célja, hogy ipari partnerek számára, korszerű kutatási hátteret biztosítson alap-, és alkalmazott kutatásokhoz és kísérleti fejlesztésekhez. A Szegedi Science Park területén megvalósuló központ fókuszában a kőolajjal és kőolajszármazékokkal kapcsolatos kutatások állnak.

A sajtónyilvános rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, Magyarország célja, hogy 2030-ra jelentős innovátorrá váljon, amihez növelni kell az állami kutatás-fejlesztési (K+F) ráfordításokat, ezért döntöttek arról, hogy folyamatosan emelik a támogatásokat.

Hozzátette, a következő uniós keretköltségvetési időszakban kutatási programokra több mint 80 milliárd euró áll rendelkezésre, amelyben a magyar kutatóegyetemeknek fokozottabban részt kell venniük.

(MTI)


 

h i r d e t é s