h i r d e t é s

Paks II.: Csak a csúszás biztos

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Paks II.: Csak a csúszás biztos

2019. január 11. - 13:17

 

Tavaly már adott ki engedélyeket az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) Paks II.-vel kapcsolatban, de azok egyike sem kapcsolódik az erőmű valódi építéséhez. - írja a napi.hu.

Forrás: MTI Fotó: Sóki Tamás

Az érdemi engedélykérelmek még el sem készültek, így borítékolható a további csúszás is.

Év eleji sajtótájékozatót tartott az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), ahol az derült ki, hogy valószínűleg idén sem kell elkezdeni az új paksi atomerőművi blokkok terveinek engedélyezését. A 444.hu beszámolója szerint Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója közölte: a Paks 2 Zrt. ugyan elvileg bármikor benyújthatja a terveket (ha azok szerintük kellően megalapozottak), de az OAH-nak 15 hónapja van a tervek elbírálására, és senki nem sürgetheti a hivatalt.

Az engedélykérelem beadásának várható időpontját Süli János nem jelölte meg a minap a Világgazdaságban megjelent írásban. A miniszter azt közölte:

olyan létesítésiengedély-kérelmet szeretnénk beadni az OAH-hoz, amelyről tudjuk, hogy 98 százalékban engedélyezhető is.

Ebből az következik, hogy e dokumentum még nincs készen. Az engedélykérelmekről a lapnak szintén nyilatkozó Fichtinger Gyula elárulta, hogy az OAH 2018-ban a projekthez kapcsolhatóan összesen három engedélyt adott ki (egyet pedig még vizsgál), de egyikük sem a majdani atomerőmű részére vonatkozik (ún. felvonulási épületről van szó: raktárról, irodáról, szerelőműhelyről). Vagyis: a Paks II. erőműépítés csúszása továbbra is fennáll.

Érdemes visszaidézni: amikor 2014 januárjában Lázár János "az évszázad üzlete"-ként bejelentette az építkezést, azt mondta: 2023-ban az első blokk már áramot fog termelni. Amikor Aszódi Attila 2015-ben ismertette Paks II. építésének hivatalos menetrendjét, már az hangzott el, hogy az első új blokkot 2026-ban, a másikat 2027-ben szeretnék átadni. Ez utóbbiról hivatalos ábra is készült - és mivel azóta sem készült újabb, ez ma is a hivatalos verzió:

Forrás: napi.hu

Reálisan nézve: amennyiben valóban belekezdenek majd az építkezésbe, a Lázár által eredetileg beígért startig az alapozás talán megtörténhet. A tervezett és a várható, valós építési időtartambecsléséhez érdemes a Pakson is építeni szándékozó orosz cég otthoni projektjeit szemügyre venni. Ez alapján inkább valószínűsíthető, hogy Paks II. bekapcsolására csak a 2030-as évekre fordulva kerülhet sor - ha egyáltalán.

A csúszás elsősorban pénzügyi problémákat idézhet elő, hiszen a Paksi Atomerőmű négy meglévő blokkja, ahogyan azt a Napi.hu korábban megírta: többé-kevésbé képes lehet a 2030-as évek közepéig jelentős mennyiségű áramot termelni. Azonban az  építéshez felvett 10 milliárd eurós orosz hitel hivatalos törlesztési kezdődátuma 2026 márciusa, amit akkor is fizetni kell, ha a nukleáris blokk(ok) még nem készültek el vagy nem termelnek. Ennél is komolyabb következményt jelent azonban, hogy az atomerőmű-építésben a késés mindig többletköltséget jelent, a felár pedig további késéseket, elhúzódó megtérülést generál.

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s