fbpx Paks finn testvérerőműve is új üzemanyagot kap | CIVILHETES

h i r d e t é s

Paks finn testvérerőműve is új üzemanyagot kap

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Paks finn testvérerőműve is új üzemanyagot kap

2021. május 25. - 17:25

 

A Roszatom új üzemanyagot fejlesztett ki a finnországi Loviisai Atomerőmű számára

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A TVEL, a Roszatom üzemanyaggyártó vállalata a Paksi Atomerőműhöz hasonló finn Loviisai Atomerőmű számára is új, módosított üzemanyagot fejlesztett ki. A nagyobb urántartalmú üzemanyag-kazetták használatával növekszik a Loviisai Atomerőmű működésének hatékonysága. 

A paksihoz hasonlóan VVER-440-es nyomott vizes blokkokkal üzemelő finn atomerőmű számára a jövőben készülő üzemanyagpálcákban az urántömeg növelésével csökkentették 
a 235-ös tömegszámú uránizotóp dúsítottságának arányát anélkül, hogy csökkenne ezáltal a reaktor hőtermelése. Az alacsonyabb dúsítottságú urán használata mérsékli az üzemanyag-gyártás költségét és optimalizálja a kiégett üzemanyag kezelését is.

"Az új konstrukciójú VVER-440-es üzemanyag-kazettákkal megvalósuló üzemanyagstratégiára - egyéni igényeik figyelembevételével - két különböző megoldást dolgoztunk ki a magyar és a finn megrendelőink számára. A Paksi Atomerőmű esetében az üzemeltetéshez szükséges üzemanyag-kazetták mennyiségének csökkentésével növelhető a hatékonyság. 
A Loviisai Atomerőmű esetében viszont változatlan az üzemanyag-kazetták száma és az urándúsítottság szintjének csökkentésével érhető el a költségcsökkentés és ezáltal a hatékonyságnövelés. A módosításoknak köszönhetően mind Magyarországon, mind pedig Finnországban hatékonyabbá válik a VVER-440 blokkok üzemeltetése" – közölte Alekszandr Ugrjumov, a TVEL Rt. tudományos-műszaki és minőségbiztosítási kérdésekért felelős alelnöke.

A VVER-440 típusú reaktorok számára készült második generációs nukleáris üzemanyag optimalizálja az urán és víz mint moderátor arányát a reaktor aktív zónájában, ami kedvezően hat az erőművek működtetésének műszaki és gazdasági paramétereire. A paksi fejlesztést tavaly ősszel, a loviisait pedig idén fejezte be a TVEL. 

Az új üzemanyagok fejlesztéséhez és használatuk megalapozásához az orosz atomenergetikai ipar számos vállalata járult hozzá, többek között a Roszatom gépgyártó divíziójához, az Atomenergomas vállalathoz tartozó OKB Gidropressz Rt. tervező iroda, a TVEL anyagtudományi kutatóintézete, a Bocsvar Intézet (VNIIM), valamint az ugyancsak a TVEL kötelékébe tartozó, üzemanyagot gyártó MSZZ gépgyár, illetve a Kurcsatov Intézet. 
A Gidropressz a módosított üzemanyagkazettákat számos vizsgálatnak vetette alá, a nyomásállósági mellett anyagfáradási és rezgésállósági teszteket is végeztek rajtuk. 

A VVER-440-es blokkok számára az új, módosított üzemanyagot a Moszkva közelében fekvő Elektrosztal városában működő, a TVEL-hez tartozó gépgyárban állítják elő. 

A Loviisai Atomerőmű Pakshoz hasonlóan korábban már teljesítménynövelésen esett át. 
A 1014 MW villamos teljesítményű, két VVER-440 blokkal felszerelt finn atomerőmű egységei 1977-ben, illetve 1980-ban álltak üzembe. Tavaly Loviisa 7,8 milliárd KWh áramot állított elő, az atomerőmű a finnországi villamosenergia-termelésnek több mint 10 százalékát adja. A Loviisai Atomerőmű éves teljesítménykihasználtsági mutatója 87,7%, amely a könnyűvizes reaktorokkal működő atomerőművek között az egyik legjobb érték a világon. Az atomerőmű Finnország déli partvidékén található15 kilométerre Loviisa városától.


 

Kommentek

h i r d e t é s