fbpx Óvodát adták át Nekézsenyben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Óvodát adták át Nekézsenyben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óvodát adták át Nekézsenyben

2021. szeptember 19. - 13:38

 

Átadták vasárnap - a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, hatszázötven lakosú - Nekézsenyben a Napraforgó óvodát, amely  110 millió forint pályázaton nyert hazai forrásból épült fel a 2016-ban lebontott régi létesítmény helyén.

Forrás: BOON

 Az új óvoda 25 férőhelyes, most 16 kisgyermek jár ide. Az avatáson Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter jeles eseménynek nevezte, hogy ismét saját létesítményük lehet a kicsiknek a faluban az után, hogy egy óvodás generáció felnőtt. Rámutatott: egy település életében nagyon fontos szerepet tölt be a pedagógus, az óvónő, a lelkész, a polgármester, egy települést összetartanak ezek az emberek.

Novák Katalin a Magyar falu programról szólva emlékeztetett arra, hogy az ötezer fő alatti, csökkenő népességű településeknek segít a kormány, a falusi "csoknak" köszönhetően egyre többen tudnak visszaköltözni a korábban odahagyott falvakba. Míg 2019-ben 150 milliárd forint, 2020-ban 200 milliárd forint, idén viszont már 250 milliárd forint szolgálja a magyar kistelepülések fejlődését.

Hozzátette: bízik abban, hogy ennek jótékony hatását itt Nekézsenyben is érzik, ahova most már többen jönnek, mint ahányan elmennek. Az óvodafejlesztésekről elmondta a miniszter, hogy 2010-hez képest 14 ezer új férőhely jött létre. 1885 új óvoda készült el, és csaknem ezer új óvoda fejlesztése tart, ez összesen 320 milliárd forintba került, kerül. Az óvódásoknak, bölcsödéseknek ingyenes étkezést biztosítanak, 250 ezer gyermek eszik ma ingyen. Ez komoly segítség a szülőknek - jegyezte meg Novák Katalin. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s