fbpx Otthoni használatra valók a kínából beszerszett lélegeztetőgépek | CIVILHETES

h i r d e t é s

Otthoni használatra valók a kínából beszerszett lélegeztetőgépek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Otthoni használatra valók a kínából beszerszett lélegeztetőgépek

2020. május 18. - 08:15

 

Lovas András szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás orvos névvel is vállalta szakvéleményét, miszerint a koronavírus elleni védekezéshez központilag, Kínából beszerzett lélegeztetőgépek nem ilyen betegségek kezelésére szolgálnak.

A használati utasításra is nagyban támaszkodó, hosszú és részben orvosi szaknyelven írott bejegyzéséből csak néhány kulcsmondatot idézünk, a többi a cikk alján a posztban.

  • Röviden összefoglalva, a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép egy olyan eszköz, melyet egyértelműen otthoni használatra fejlesztettek ki.
  • Nagyon fontos megjegyezni, hogy a termék leírásában sehol nem szerepel a fertőzéses eredetű tüdőbetegségek ezen eszközzel történő ellátása. 
  • A termék egyértelműen non-invazív lélegeztetésre alkalmas csak.
  • A szakmai vélemények továbbra is megoszlanak arról, hogy a COVID-19 beteg lélegeztetésében a non-invazív lélegeztetésnek hol a szerepe. Vannak betegek, akik alkalmasak erre, ez biztos. Erről én most nem szeretnék írni. Viszont egyértelmű, hogy jelentős részük invazív gépi lélegeztetésre szorul, Olaszországban, a legutóbbi vizsgálatok szerint, az intenzív osztályokra kerültek 90%-a. 
  • Az invazív lélegeztetés során, a szájon keresztül, a légcsőbe vezetett tubuson keresztül gépi lélegeztetik a beteget. A ResMed Lumis 150 készülék erre nem alkalmas. 
  • Összességben elmondható, hogy a beszerzők minden jóakarata ellenére a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép SARS-CoV-2 vírusfertőzöttek intenzív osztályos, non-invazív lélegeztetésére sem alkalmas. Ezt erősíti, hogy azon munkatársaim, akik intenzív osztályon dolgoznak, gépi lélegeztetéssel rendszeresen foglalkoznak, azok ugyanígy vélekednek.

A Kínából érkező felszerelések minőségéről számos országban lettek problémák, a központilag beszerzett kínai gyorstesztekről például egy magyar orvoscsoport is megállapította, hogy „alkalmatlanok a COVID–19-fertőzött, aktuálisan fertőző személyek kimutatására”.

A kormány több körben is válasz nélkül hagyta a Magyar Hang kérdéseit, majd Menczer Tamás államtitkár az ATV-ben azt mondta a lap összefoglalója szerint, hogy nem történt hiba, megrendelésre érkeztek olyan gépek Kínából a magyarországi intenzív osztályokra, amelyek nem alkalmasak invazív lélegeztetésre, ám szerepük lehet a betegek kezelésében. Kifejtette azt is, hogy ezekből a gépekből a Semmelweis Egyetem koordinálása mellett országszerte négy orvosi egyetem intenzív osztálya kapott. (444.hu)


 

h i r d e t é s