fbpx Ötödével csökkentette biztonsági gázkészletét Magyarország | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ötödével csökkentette biztonsági gázkészletét Magyarország

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ötödével csökkentette biztonsági gázkészletét Magyarország

2021. október 16. - 07:15

 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter legújabb határozata szerint október 15-től hazánk stratégiai gázkészleteinek mértéke 17 százalékkal csökkent.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyar Közlönyben megjelent rendelet néhány nappal azután született meg, hogy az ITM államtitkára, Steiner Attila figyelmeztetett, rengeteg gáz van a tárolóinkban (86%-os a tárolói készletszint) és ha semmit sem kapnánk mostantól, akkor is több, mint 100 napig elegendő lenne.

A miniszteri rendelet a napjainkban rendkívüli módon emelkedő gázárak mellett született, két héttel ezután, hogy hatályba lépett a 15 éves orosz gázszerződés, amely alapján két irányból is kapja majd az évi 4,5 milliárd köbméternyi gázt az orosz Gazpromtól az ország, miközben Nyugat-Európában a relatív alacsony tárolói töltöttségi szintek és egyéb okok miatt vannak aggodalmak, hogy lesz-e mindenkinek elegendő gáz a téli időszakban – írja a Portfolio.

A MEKH legutóbbi jelentéséből kiderült, a 15 millió 374 ezer MWh-ról 12 millió 723 ezer 644 MWh-ra csökkenő stratégiai gázkészlettel lényegében ugyanahhoz a helyzethez térünk vissza, mint ami 2019 nyaráig volt jellemző és arra enged következtetni, hogy az orosz gázszerződés miatt indokolatlan az utóbbi két évben magasabb szintre emelni a készletet. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s