h i r d e t é s

Öten lettek koronavírusosak egy zuglói idősek otthonában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Öten lettek koronavírusosak egy zuglói idősek otthonában

2020. április 13. - 06:32

 

Az idősek mellett két dolgozó tesztje is pozitív lett, ők azonban az elmúlt napokban már nem dolgoztak.

Olajág Otthonok - Zugló - Forrás: Facebook

Az Olajág Otthonok egyik zuglói intézményben öt lakó fertőződött meg - közölte a 444.hu kérdésére Szirmai Viktor főigazgató. Hozzátette, hogy még két munkatársuknak lett pozitív a tesztje, ők már az elmúlt tíz-tizennégy napban nem dolgoztak, ugyanakkor az összes többi munkavállaló tesztje negatív. A főigazgató nem szeretett volna feltételezésekbe bocsátkozni arról, hogyan jutott be a koronavírus az intézménybe. 

A főigazgató tájékoztatása szerint bár a hatóság nem rendelt el semmilyen, a korábbi gyakorlattól eltérő működést, elővigyázatosságból a fertőzöttek környezetében élő mintegy száztíz lakón - egy magánszolgáltatóval kötött szerződés keretében - elvégeztették a teszteket és a teszt minden esetben negatív lett.

Az érintett lakókkal kapcsolatban álló dolgozókon és a velük kapcsolatban álló munkatársakon, mintegy további nyolcvan főn pedig folyamatosan végeztetnek több fordulós szűrővizsgálatot.

Az intézmény négy lakójánál tapasztaltak az elmúlt napokban olyan tüneteket, ahol a negatív eredményű tesztjeik ellenére kezdeményezték az ÁNTSZ-nél a szűrővizsgálat megismétlését. Állapotuk kielégítő, tüneteik jelenleg nem súlyosak, és jelenleg nem tudják biztosan, hogy azok esetleg a vírustól erednek vagy sem - írta a hírportál.

A zuglói Tisztifőorvos és munkatársa április 10-én, Nagypéntek este, több órás ellenőrző vizsgálatot  tartott a zuglói intézményeinkben és az otthonainkat rendben találta. Intézkedéseink, óvó- és védőfelszereléseink, illetve működésünk - a hatóságok által jegyzőkönyvbe is foglaltan -mindenben megfelelnek a jogszabályok és a különleges körülmények által megkövetelt rendkívüli feltételeknek” -írta a lap kérdésére főigazgató. Az Olajág Otthonok üzemeltetője az  Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. 

Az Olajág Otthonok kilenc intézményéből négy működik a XIV. kerületben. Ezek közül az egyikben észlelték most a fertőzést. (nepszava.hu)

Mára már az ország több idősotthonában is találtak koronavírussal fertőzött betegeket:

  • Először a nagymágocsi Kastélyotthonban intézkedtek fertőzés miatt, miután nyolc lakónak lett pozitív a tesztje.
  •  Később Érden, a Betegápoló Irgalmasrend fenntartásában működő Szent József Otthont is járványügyi megfigyelés alá helyezték. 
  • Április elején a Pesti úti idősotthonban szabadult el a járvány. Az intézményben a vasárnapi adatok szerint összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak.  
  • Borsodnádasdon pedig az otthonban élők több mint fele megfertőződhetett a polgármester szerint. 
  • Valamint a Rózsa utcai idősek otthonában is minden lakót le kellett tesztelni, miután az egyik beteget tünetekkel vitte el a mentő, egy másik pedig meg is halt. 

 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s