fbpx Oszama bin-Ládennel is üzletelt Orbán új szomszédja - A TEK még hallgat | CIVILHETES

h i r d e t é s

Oszama bin-Ládennel is üzletelt Orbán új szomszédja - A TEK még hallgat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Oszama bin-Ládennel is üzletelt Orbán új szomszédja - A TEK még hallgat

2016. október 20. - 12:10
0 komment

 

Ghaith Pharaon érdekébe került két, a miniszterelnök birtokával szomszédos telek is. A Magyar Narancs kérdezte ezzel kapcsolatban a TEK-et, még nincs válasz - írja az index.hu.

A hely, ahol Oszama bin Laden bujkált Fotó: U.S. Attorney's Office for the Southern District of New York

A Magyar Narancs csütörtökön megjelent kiadása hatoldalas cikkben rajzolja meg Ghaith Pharaon szaúdi üzletember pályaképét, akiről a lap már tegnap megszellőztette, hogy nem csak Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető üzleti köröktől vásárol be budapesti luxusingatlanokból, hanem a miniszterelnök Cinege utcai ingatlanával szembeni két telket is az ő érdekeltségébe tartozó Kft vette meg. Ezzel csak az a probléma, hogy

Pharaon a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legnagyobb nemzetközi szélhámosa, akit számos ponton hoztak kapcsolatba korrupcióval, sőt, terrorszervezetek finanszírozásával.

Az Orbán-birtok szomszédságában történt ingatlanvásárálásról már szerdán is írtunk, de ha most alaposabban is megismerkedne az 1940-ben született Pharaonnal, akkor a Magyar Narancs alapján ezeket érdemes róla tudni:

a Stanfordon és a Harvardon tanult, a hetvenes években a virágzó építőiparban, majd a nyolcvanas években a bankvilágban dolgozott.

Két társával alapította meg a Bank of Credit and Commerce International (BCCI) nevű bankot, mely diktátorok (például Szaddam Husszein) és drogkartellek pénzének tisztára mosásával is foglalkozott

A BCCI maga is bűnszövetkezetként működött, a harmadik világban több zsarolási ügyet és gyilkosságot írnak a számlájára

A 73 országban lényegében piramisjátékként működő BCCI kilencvenes évek eleji bedőlése 10 milliárd dolláros kárt okozott a befektetőknek; Pharaon amerikai vagyonát el is kobozták.

A BCCI hat alkalmazottja – köztük Pharaon is – "közvetlenül is köthető volt különböző cégeken keresztül" Oszama bin Ládenhez, ezért is szerepel a neve egy 2001-es, az al-Kaida körüli iszlám pénzügyi hálózatról szóló franciaországi jelentésben.

Bár több jelentés is terrorszervezetek pénzügyi hátterekéhez sorolta a BCCI-t, Pharaon a kilencvenes években felbukkant az Interpol körözési listáján, Algériában pedig távollétében hat év börtönre ítélték vesztegetés miatt, az üzletember biztonságban érezhette magát, ugyanis Jimmy Carterrel és mindkét Bush-sal igen jó viszonyban volt (azaz sok pénzt áldozott kampányaikra).

A budapesti amerikai nagykövetség is megerősítette a Magyar Narancsnak, egy 1991-es ítélet miatt a mai napig körözi az Interpol

Bár magyarországi cégeinek tulajdonosa egy jordán ügyvéd, Ammar M. Abu Namous, mégis könnyű felismerni Pharaon érdekeltségét, hiszen
minden cég az ő nevét viseli; az újabb alapításokhoz csak hozzábiggyesztik a görög ábécé egyik betűjét (Pharaon-Alfa, Pharaon-Béta, stb.)

minden ingatlanvásárlásra külön, minimális alaptőkével rendelkező káeftét alapít, melyet ún. tagi kölcsönökkel tőkésít fel. Ez szakértők szerint tipikus pénzmosó eljárás, de az is lehet, hogy a tapasztalt strómann Pharaon is csak mások pénzét forgatja.

Juhász Péter Együtt-alelnök posztolt Pharaon hátteréről egy belügyi iratot, amit „az ablakon fújt be a szél”; az üzletember már a parlamenti vitákban is felmerült a neve, Orbán azonban egy kérdésre azt válaszolta

a magyar kormány természetesen megvizsgálta a szóban forgó személy magyarországi tevékenységét. És azt találtuk, hogy az a magyar törvényeknek megfelel, és nemzetbiztonsági kockázatot pedig nem rejt magában Magyarországra nézve.

És ha szeretné megismerni az Ügyek mögött élő Embert; Ghaith Pharaont a következő dolgok érdeklik: a szép nők, a pénz, a Johnnie Walker Black, a szivarok, a mélytengeri horgászat és az antikvitások (egy időben egy irodájában függő Tiziano-képpel villogott, amiről kiderült, hogy hamisítvány).

Ghaith Pharaon (1977-ben)
Fotó: Mike Stephens / Getty Images Hungary

Egyébként szerdán elküldtem néhány kérdést az Orbán Viktort a menekültválság miatt már megerősítve is védő TEK-hez arról, milyen felderítő munkát végeztek, miután Ghaith Pharaon érdekébe került két, a miniszterelnök birtokával szomszédos telek is. A terrorelhárítás azóta sem válaszolt.

 index.hu

 


 

Kommentek

h i r d e t é s