h i r d e t é s

Országos sztrájk jön a Metro üzleteiben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Országos sztrájk jön a Metro üzleteiben

2019. április 17. - 13:10

 

Mivel az április 12-i, egy áruházra kiterjedő figyelmeztető sztrájk óta eltelt időben a Metro vezetésétől nem érkezett ajánlat a sztrájkkövetelések kielégítésével kapcsolatosan, ezért a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) sztrájkbizottsága újabb sztrájkot hirdetett meg - adta hírül közleményében az érdekképviselet. - írja a napi.hu.

Forrás: MTVA Fotó: Róka László

A sztrájk kezdési időpontja 2019. április 17. (szerda) déli 12 óra. A sztrájk ugyanezen nap délután 16 órakor fejeződik be, és ezúttal már kiterjed valamennyi Metro áruházra.

A Metro vezetősége a héten a kelet-pesti és a pécsi áruházban tartott tájékoztatókat, amelyen ismertette a korábban a munkavállalók által már elutasított bérezési rendszer átalakítási terveit. A KASZ szerint mindkét áruházban egyértelműen elutasítók voltak a vállalat munkavállalói, továbbra is az az általános vélemény, hogy a munkáltató a saját pénzükből szeretne béremelést adni a dolgozóknak.

A szakszervezet szerint az elutasítások ellenére a tájékoztatások folytatódnak az áruházakban, miközben a sztrájk egyeztetés során a munkáltató egyértelművé tette, hogy csakis akkor vezetné be az új bérezési rendszert, ha azt valamennyi Metro munkavállaló elfogadja.

A sztrájkbizottság véleménye alapján a munkáltató ezzel a látszat tevékenységgel időt szeretne nyerni, ezzel próbálva kifárasztani a munkavállalók törekvéseit. A sztrájkbizottság tagjai továbbra is nyitottak a tárgyalásokra, de ez csak akkor tud megtörténni, ha a munkáltató hajlandó olyan ajánlattal előállni, amely érdemi választ ad a követelésekre.

A mai akciót követően a folyamat nem áll meg. Amennyiben továbbra sem érkezik elfogadható ajánlat a munkáltató részéről, a sztrájkbizottság tagjai a földrajzi kiterjesztést követően időben is hosszabb távú sztrájk szervezésébe kezdenek - írta a KASZ.

Az ügyben megkérdeztük a Metro Kereskedelmi Kft.-t, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Sztrájk a METRO-nál: a társaság álláspontja a KASZ által meghirdetett országos sztrájkkal kapcsolatban

A METRO Kereskedelmi Kft. tavaly már elindította a Vállalati Bérfejlesztési Programját. Ez az átlátható és tervezhető, többéves program a dolgozói visszajelzésekre, a piac pontos ismeretére, valamint a vállalat növekedéséből adódó lehetőségekre épült és széles körben elfogadott volt.

A METRO három év alatt 55 százalékkal emelte a kezdő béreket, ez csak az idén eddig több mint 10 százalékos béremelést jelentett. A nagykereskedelmi lánc jelenleg a szakmai bérminimum felett 19,5 százalékkal magasabb belépő bért fizet, ami 233 333 Ft. 

A KASZ, akit egyébként bevontak a program kidolgozásába, február végén újabb, milliárdos követeléssel állt elő, aminek minden pontjára adott megoldási javaslatot a METRO vezetősége.  Ezt viszont a KASZ elutasította és már az egyeztetéseket megelőzően is sztrájkra mozgósított, ma pedig déltől 16 óráig sztrájkot hirdetett meg.

Természetesen elismerve és tiszteletben tartva a munkavállalók sztrájkhoz való jogát, a vállalat vezetősége alternatív megoldásokkal mindent megtesz azért, hogy az érintett áruházakban ne legyen fennakadás.

 

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s