h i r d e t é s

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

2021. április 13. - 09:24

 

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A német járványügyi szabályozás alapja a hétnapi fertőzésgyakoriság, ami nagyjából minden második közigazgatási egységben 100 felett van, így a vészfékrendszer szabályai szerint a legszigorúbb korlátozó intézkedéseket kellene életbe léptetni. A vészfékrendszer szabályairól már márciusban megállapodtak a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői, de a korlátozásokat nem mindenütt állították vissza és szigorították meg, ami politikai vitákat okozott.

A szövetségi kormány a vita révén határozta el, hogy a tartományi intézkedések helyett szövetségi szintű, az egész országban egységesen érvényes szabályozással igyekszik kikényszeríteni a szigorításokat. Törekvésének eredménye a vészfékrendszerről szóló tervezet, amelyet várhatóan napokon belül elfogad a szövetségi parlament (Bundestag) és a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat).

Egyelőre romlik a helyzet

A hétnapi fertőzésgyakoriság jelenleg országos szinten 136,40-en áll, ami jelentős emelkedés az egy héttel korábbi 128-hoz képest. Hétfőn a Der Tagesspiegel című berlini lap azt írta, hogy a kancellária számításai szerint akár június közepéig is eltarthat az új típusú koronavírus terjedésének lassítását szolgáló következő járványügyi zárlat Németországban.

A lap hírportálján közölt értesülés szerint Helge Braun kancelláriaminiszter egy vasárnapi megbeszélésen a tartományi kormányok képviselőinek elmondta, hogy a szövetségi kormány becslései alapján legkorábban hat-nyolc hét múlva enyhülhet a járvány, így május végéig-június közepéig alkalmazni kell az úgynevezett vészfékrendszert, amely a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területének működését befagyasztó járványügyi zárlatot jelent.

Helge Braun azt is elmondta, hogy a témában készülő törvényjavaslatuk szerint a rendszert csak és kizárólag az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság alapján lehet működtetni. Más mutató nem számít, így az átoltottsági arány sem – húzta alá a miniszter a Der Tagesspiegel szerint.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 13 245 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez jelentős növekedés az egy héttel korábbi 8497-hez képest. Az új esetekkel együtt 3 011 513 ember szervezetében mutatták ki a vírust, az aktív fertőzöttek száma közel 255 ezer. (MTI) / kitekinto.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s