h i r d e t é s

Óriási szállítmánnyal enyhítenék a K-vitamin hiányt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási szállítmánnyal enyhítenék a K-vitamin hiányt

2019. június 25. - 18:00

 

Miután májusban pánik tört ki a csecsemők számára létfontosságú nyomelem hiánya miatt, a hatóság több tízezer doboz behozatalát engedélyezte külföldről.

A kép illusztráció! - Forrás: The Vaccine Reaction

Több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte külföldről öt nagykereskedőnek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az hatóság arra utalt, hogy májusban pillanatokon belül hiánycikké vált a K-vitamin, mivel a nyomelem hazai forgalmazója és egyben előállítója gyártási gondok miatt május elejétől október végéig leállt a termeléssel - a gyártó típusán kívül pedig K-vitamin injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon. Ahogy lapunk is beszámol róla, a vitaminhiány pánikot okozott a szülők körében, és a közösségi portálokon heteken átpróbáltak megbontott, más gyerek oltásából megmaradt készítményhez jutni.

A pillanatnyi hiányt enyhítendő, a hatóság ötezer-ötezer doboz K-vitamin importját engedélyezte gyerekek és felnőttek számára a gyártásssal leálló nagykereskedőnek, majd hozzájárultak más piaci szereplők árubehozatalához is. (nepszava.hu)

 

Ezért kapkodnak utána

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. A szájon át is beadható oltóanyagot otthon hat hónapos korukig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a csecsemőnek. A felnőttek számára alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból nagyjából négyezer doboz, a gyermekek számára alkalmazott Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig nagyjából nyolcezer doboz fogy havonta.  


 

Kommentek

h i r d e t é s