h i r d e t é s

Orbánék megint a haverjaikra költik az uniós pénzeket az emberek helyett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbánék megint a haverjaikra költik az uniós pénzeket az emberek helyett

2018. február 15. - 19:42

 

Újabb kedvezményekben részesül a már eddig is túltámogatott hazai dohányszektor: Orbán Viktor kormánya ezúttal uniós forrásokat irányít oda épületenergetikai célokra.

Forrás: nepszava.hu

Az Unió nem azért ad hazánknak energiahatékonysági támogatásokat, hogy abból Orbán Viktor és Lázár János cimborái profitáljanak: ezt a pénzt az otthonok hőszigetelésére, az energiaszegénység csökkentésére kell fordítani, hogy végre valóban hosszú távon csökkenjenek a rezsiköltségek!

Amióta a trafikok lenyúlása kapcsán a Miniszterelnökséget vezető Lázár János kénytelen volt nyíltan felvállalni szoros kapcsolatát a dohánytörvényt a saját számítógépén megíró Continental-csoport prominenseivel, ömlik a pénz a hazai dohányszektorba.

Ezúttal a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) megjelent, 52,5 milliárd forintos keretű épületenergetikai pályázat támogatható céljai közé bekerültek a dohánytermékek gyártásával, feldolgozásával és forgalomba hozatalával kapcsolatos beruházások, és számukra számos könnyítés.

Magyarországon 2,5 millió ember energiaszegénységben él, jelentős rezsihátralékkal küzd, ami miatt több százezer családot fenyeget a kilakoltatás veszélye. Ráadásul az otthonok energiahatékonysága a legrosszabbak közé tartozik az egész Unióban. Az Orbán-kormány korábban már elvont egy százmilliárdos nagyságrendű támogatást– a háztartások helyett például a TEK napelem-beruházását segítve –, a mostani eset pedig azt jelzi, hogy a haverok továbbra is fontosabbak számára a magyar embereknél.

Az MSZP-Párbeszéd Szövetség Karácsony Gergely vezetésével arra készül, hogy a választások után minden hasonló forrást a lakossági energiahatékonyság fejlesztésére fordít a kormány barátainak gazdagítása helyett. Addig pedig azonnali választ követelünk Orbán Viktortól és Lázár Jánostól, hogy miért a dohánylobbit támogatják.

Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

os.mti.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s