h i r d e t é s

Orbán visszatartja a civilek milliárdjait

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán visszatartja a civilek milliárdjait

2020. szeptember 30. - 09:42

 

A magyar kormány immár több éve tart vissza 75 milliárd forint – többek között környezetvédelemre és civileknek szánt − uniós pénzt.

A kép illusztráció! - Forrás: Népszava/Draskovics Ádám

Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők tiltakozó aláírásgyűjtést kezdeményeztek, miszerint Orbán Viktor azonnal írja alá az EGT/Norvég Alapok felhasználásáról szóló megállapodást, hogy a forráshiányos magyar civil szervezetek is hozzájuthassanak ehhez a pénzhez.

2024-ig 214,6 millió euró támogatást (75 milliárd forint) költhetne el Magyarország, egyebek mellett klímavédelemre, zöldberuházásokra, innovációra és civil szervezetek támogatására − Norvégia, Izland és Liechtenstein jóvoltából. (Ezek az országok nem tagjai az Európai Uniónak, de sok előnyét élvezik, ezért cserébe nagy összeget fizetnek be az Unió közös kasszájába.) A 15 kedvezményezett közép- és dél-európai ország közül egyedül Magyarország nem írta még alá az ehhez szükséges együttműködési megállapodást.

A Magyarországnak jutó pénz egy kis hányada, néhány milliárd forint a hazai civil szférát illetné. Ennek szétosztását a szabályok szerint nem befolyásolhatná a magyar kormány, hanem egy független szervezet bonyolítaná le a pályázatokat. A kormány emiatt nem írta alá eddig a megállapodást.

Követeljük, hogy a korábban közös egyetértésben megalkotott szabályrendszer keretein belül a magyar kormány tegye meg a szükséges lépéseket az EGT/Norvég Alapok harmadik finanszírozási időszakának mielőbbi elindítása érdekében.

Miközben a Covid-járvány idején még a korábbiaknál is nagyobb forráshiánnyal küzd a magyar civil szektor, nem juthat hozzá ehhez a néhány milliárdos támogatáshoz.

Írd alá a petíciónkat, ha te is egyetértesz: Orbán Viktor ne akadályozza meg, hogy Magyarország megkapja a nekünk járó támogatást! (nyomtassteis.hu)

A petíciót itt lehet aláírni: https://szabad.ahang.hu/petitions/ ne-a-gatolja-tovabb-a-kormany-hogymagyarorszag-hozzajusson-a-norvegalap-75-milliard-forintjahoz


 

Kommentek

h i r d e t é s