h i r d e t é s

Orbán Viktorral találkozik a lengyel kormányfő

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán Viktorral találkozik a lengyel kormányfő

2020. november 25. - 15:34

 

Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal a lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki csütörtökön- értesült az Euronews az EUobservertől.

A kép illusztráció! - Forrás: miniszterelnok.hu

A kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan is megerősítette az információt, hogy Morawiecki Budapestre érkezik csütörtökön.

A hírt azóta már az MTI is lehozta. A találkozóról elsőként Lengyelország brüsszeli EU-képviselete adott tájékoztatást a Twitteren. Ebben azt írták, a budapesti tárgyalás napirendjén várhatóan a többéves pénzügyi keret (MFF) szerepel, mivel Lengyelország és Magyarország koordinálni kívánja az EU-költségvetésről szóló tárgyalási pozícióit.

Havasi Bertalan szerint Orbán Viktor már korábban is felhívta a figyelmet arra, veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával. Magyarország számára alapvetőek a közös értékek, beleértve a jogállamiságot, ezek érvényesülését és alkalmazását a magyar embereknek kell megítélniük, akik erre ugyanúgy képesek, mint bármely más európai nép.

Lengyelország nem egyezik bele a 2021-ben kezdődő hétéves uniós keretköltségvetés elfogadásába, amennyiben az Európai Unió ennek kapcsán megsérti az alapszerződéseket, és nem tartja be az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott zárókövetkeztetéseket - erősítette meg Dworczyk az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak az esetleges lengyel vétót firtató kérdésére válaszolva.

Mindeközben Heiko Maas német külügyminiszter napokon belülre ígért megoldást a jogállamisági vitával kapcsolatban. (Euronews/MTI/Privátbankár)


 

Kommentek

h i r d e t é s