h i r d e t é s

Orbán Viktor a magyar lelemény és szépérzék újabb kiemelkedő példájáról beszélt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor a magyar lelemény és szépérzék újabb kiemelkedő példájáról beszélt

2022. május 24. - 06:06

Tizenöt évvel ezelőtt ki gondolta volna, hogy az egész nyugati világ legnagyobb kulturális beruházása itt zajlik a Városligetben, alig győzzük majd az átadókat és sorban bezsebeljük a nemzetközi elismeréséket - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az új Néprajzi Múzeum átadásán.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Orbán Viktor beszédében azt is ismertette, hogy miért vágtak bele ezeknek a nagyszerű épületeknek a létesítésébe. Miért döntöttek amellett, hogy a bizonytalan és átalakuló világ közepette kultúrára és kulturális terekre, múzeumokra és koncerttermekre, az épített környezet és Budapest legszebb parkjának a rendbetételére fordítják Magyarország forrásait. Erre a kérdésre miniszterelnök szerint nem könnyű válaszolni, amellett, hogy a parlamenti választások során megkapták a felhatalmazást a lakosságtól, Einsteint us idézte: "mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, míg nem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja." Orbán Viktor szerint ezt lettünk volna mi,

miközben mindenki bizonygatta, hogy nem lehet, addig mi lépésről lépésre, épületről épületre haladunk.

Egy nemzet kultúrája szilárd útjelző, hiszen megmutatja, hogy honnan jövünk, és azt is kijelöli, hogy hova kell megérkeznünk, ha pedig ezt elhanyagoljuk, akkor menthetetlenül eltévedünk, és akkor egy idő után már azt sem fogjuk tudni, hogy miért harcolunk - szögezte le.

Meghatványozódik a kultúra fontossága, ha a magyar népművészetről van szó, mivel az megmutatja, hogy milyen és hogy milyen jó magyarnak lenni. Egy olyan nép vagyunk, akiknek nem maradtak fenn iratai a régi korokból, nincs saját írásos emlékünk a Kárpát-medence előtti életünkből, de itt van a magyar népművészet, iratok helyett a magyar népmesék, kultusztárgyak helyett a népi képzőművészet, rítusok helyett népdalok, balladák és népi táncok. A magyar népművészetből világosan kirajzolódik a magyar karakter. Milyen is ez a magyar jellemvonás? Mi a meghatározó magyar sajátosság? - kérdezte Orbán Viktor, aki szerint ezeket senki sem tudja jól megfogalmazni, éppen ezért építettük meg ezt a Néprajzi Múzeumot, hogy erre a nehéz kérdésre megadja a választ.

Kitért arra is, hogy olyan épületet szerettek volna, ahol a magyar népi kultúra természetes szépsége a legteljesebben kibontakozhat. Úgy fogalmazott: ma azt ünnepeljük, hogy "kincseink méltó helyre kerültek" és egy feladatunk maradt: fel kell nőnünk ahhoz, hogy ne csak egy nap legyen az ünneplésé, hanem minden nap megtaláljuk örömünket a magyarságunkban. Ebben segít nekünk ez a figyelemre méltó épület, amely A MAGYAR LELEMÉNY ÉS SZÉPÉRZÉK ÚJABB KIEMELKEDŐ PÉLDÁJA - mondta. (Portfolio)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s