h i r d e t é s

Orbán rosszindulatú újságírókat emlegetett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán rosszindulatú újságírókat emlegetett

2019. január 11. - 08:07

 

A független sajtó meglehetősen foghíjasan képviseltethette magát a miniszterelnök sajtótájékoztatónak gúnyolt igehirdetésén. Minden szektavezér rémálma az, ha szavait pontosan értelmező emberek jelennek meg agymosó műsorán. Ám mégsem tilthatta ki a teljes ellenzéki sajtót, az mégis túl feltűnő lett volna.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én. - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Már csak az hiányzott volna, hogy a sajtószabadságról nyavalyogjanak.” Amit amúgy is meg fognak tenni, de így legalább sűrű vállvonogatással el lehet kenni a dolgot. Mesteri stratégia, meg kell hagyni, nem elég, hogy a kormánypárti agyonpénzelt propaganda sűrű ismétlésben „sorosozik”, még a valódi újságírókat is egymás ellen igyekszik kijátszani.

Amikor arról kérdezték, hogy miért kellett nemzetstratégiai jelentőségű összefonódássá nyilvánítani a Fidesz médiaalapítványának létrehozását (ezzel elkerülve a versenyjogi vizsgálatot), Orbán nem is bíbelődött a jogi magyarázattal, egyszerűen kijelentett több nyilvánvaló hazugságot, amit utána ismételgetett.

„Ma Magyarországon balliberális médiatúlsúly van, ez olyan tény, ahogy felkel a nap. Minden reggel tudom, hogy ellenszélben fogok dolgozni (...) A legnagyobb hetilapok, tévék, napilapok balliberális tulajdonban vannak (...) Nem átkozódom, csak rögzítem ezt az elkerülhetetlen körülményt” – mondta a miniszterelnök. /168 óra/

Nagyon szép gondolat, csak épp annyi a kín, hogy nem igaz. Semmilyen baloldali médiatúlsúlyról nem beszélhetünk, legfeljebb olvasottság és nézettség tekintetében. De ugye a minőség nem párosul kormányhűséggel. Másképpen mi célt szolgálhatott a legnevesebb független lapok teljességgel szükségtelen bedöntése?

Orbán „ellenszele” ugyanakkor nagyon is valóságos. A diktátorok nem szokták szeretni, ha felfedik hitványságukat. Ezek az „elkerülhetetlen körülmények” azért is nagyon kényelmetlenek, mert erről egyedül Orbán tehet.

Az interjúnak nem az az értelme, hogy bikaviadalt vívjak egy újságíróval. Olyan szituációkat nem vállalok, ahol előre lehet látni, hogy rosszindulatú ember tesz fel előítéletes kérdéseket. De ha valaki több oldalról akar körbejárni egy témát, az érdekel – mondta Orbán.

Tehát lényegében az, ha az ember érdeklődik a gyanús körülmények iránt, rosszindulatnak minősül miniszterelnökünk tompa szemében. Ennek tükrében jószerével adja magát a kérdés:

Hogy a kékeresbe járjuk így körül több oldalról bármely témát?

Elemi logika: Egyes.


 

h i r d e t é s