h i r d e t é s

Orbán megküldi a selyemzsinórt a ma még szabadon gondolkodó szlovák magyarságnak?

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Orbán megküldi a selyemzsinórt a ma még szabadon gondolkodó szlovák magyarságnak?

2021. május 18. - 11:01

 

Bő egy éve a szlovákiai magyar közvélemény nagy része nem ismerte, pedig Kelet-Szlovákiában már letette névjegyét. Ismerje meg azt az EU-s támogatásokból meggazdagodott vállalkozót, aki ma Matovič jobbkezeként Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel tárgyal a nyilvánosságot kizárva és akit egyesek már az egységes magyar párt élén látnának!

GYIMESI GYÖRGY SZIJJÁRTÓ PÉTER MAGYAR KÜLÜGYMINISZTERREL. - KÉP: SZP / FB

A Gyimesi György nevet tavaly márciusig csak azok a jó memóriával megáldottak tudták felidézni, akik emlékeztek még a rendszerváltás utáni politika eseményeire, ugyanis a mai Oľano-képviselő édesapja is politizált. De még mielőtt továbbmennénk, pár szó a családról.

Sok vérből valók vagyunk

Információink szerint a cseh és magyar szülőkkel rendelkező idősebb Gyimesi György vezetékneve is magyarosított. A Kelet-Szlovákiába érkező cseh állami hivatalnok így kívánt beilleszkedni a főleg magyarok lakta közegbe. Az idősebb Gyimesi Györgynek 1980-ban egy ruszin hölgytől, Natašától született fia, akit Jurajnak kereszteltek. A névmagyarosítási tradíciót a jelenlegi képviselő is folytatta, hiszen nemrég "Juraj"-ról "György"-re magyarosította utónevét. Mindennek nyilván önmagában nem lenne semmi jelentősége, hiszen mindenki érkezik valahonnét és csak a saját döntésén múlik, minek vallja magát, ám emlékezhetünk, Gyimesi milyen hevesen támadta a többes identitás megvallásának lehetőségét és egyik nyilatkozata szerint az igazi magyarok csak a tiszta magyarok lehetnek. A Smenek arról is beszélt, hogy aki nem magyar, az nem is tud magyarul gondolkodni.

De vissza az édesapához! Az idősebb Gyimesi György 1990–1992-ben a prágai szövetségi gyűlésben az Együttélés Politikai Mozgalom képviselője és a párt alelnöke volt, majd 1996-ban a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) néppárttal együttműködő kisebbségi pártot alapított (Magyar Népi Mozgalom a Megbékélésért és a Jólétért). A szlovákiai magyarok között csak „hosszúnevű” magyar pártként emlegetett formációt az alakuló nagy közös MKP politikusai Mečiar trójai falovának tartották, amely az alakuló magyar egység megbontására jött létre. Fia portálunknak adott interjújában erről azt mondta, hogy az akkor ellenzéki harc során rengeteg tévhit és féligazság született ezzel kapcsolatban, az ellenzéki politikusoktól (Bugár Bélától kezdve Duray Miklósig) származtak a valótlan információk. Mindenesetre az idősebb Gyimesi tevékenységét erősen árnyalja az a tény, hogy 1970 óta együttműködött a csehszlovák pártállami titkosszolgálattal, az ŠTB-vel, fedőneve Július volt.

A fiatalabb Gyimesi arról is beszélt nekünk adott interjújában, hogy édesapjának már akkor (1994-1998-ban) az volt célja, hogy kibékítse a szlovákokat a magyarokkal, ugyanazokon az elveken épült az ő politizálása, mint évtizedekkel később a Híd párté. Apját idealistának és úttörőnek nevezte, akinek nehéz a dolga, de legalább megmutatja az utat! Az Sme-nek adott egyik interjújában azonban már arról beszélt, hogy elvi okokból nem volt jó kapcsolata a Híddal.

Szenvedélyek

A két Gyimesi Györgyöt azonban nem csak a családi kötelék és a név köti össze, mindkét politikus szenvedélyes vadász hírében áll, 2015-ben a Nagykaposi Művelődési Központban közös kiállításon mutatták be trófeáikat. Az idősebb Gyimesi több vadászatról szóló könyvet is kiadott, de fia is szereti az egzotikus vadászati helyszíneket, például Azerbajdzsánban és Pakisztánban is vadászott. Utóbbit azzal magyarázta a Sme-nek, hogy egy befolyásos pakisztáni családhoz tartozó muszlim férfi, akivel Budapesten ismerkedett meg, tulajdonképpen örökbe fogadta és az ő meghívásának eleget téve utazott Pakisztánba ingyen (ezzel magyarázva, hogy tudta kigazdálkodni a költséges hobbit és az utazásokat akkori 1500 eurós fizetéséből). A vadászat mellett a futball a másik hobbija, igaz csak amatőr szinten, de a helyiek elmondása alapján a magyar kulturális életben gyakorlatilag egyáltalán nem vett részt.

Gyimesi a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Közigazgatási Karán végzett, ahol idén PhD fokozatot is szerzett (egyik opponense, párttársa, Peter Pollák volt). Az egyetem elvégzés után a Nagymihályi Vámhivatal jogi osztályára került, majd innen került a Nagykaposi Városi Hivatalba hivatalvezetői pozícióba. Orvos édesapja egészségügyi minősítő orvosként szintén szerződésben állt a várossal. De Gyimesi hivatalvezetéséről majd a folytatásban olvashatnak.

Ekkoriban ért véget első házassága, amelyből egy fia született. A válás után Gyimesinek ki kellett vásárolnia volt felesége részét 284 négyzetméteres, egyszintes, két garázsos közös csicseri családi házukból, amit egy 5 000 négyzetméteres telken építettek. A kölcsönt a VÚB-tól vették fel, ám az ingatlant 2019-ben újabb jelzáloggal terhelték, mégpedig két tátrai vállalkozó, Denis és Jozef Michna javára (utóbbi segédkezett az azóta rács mögé került Martin Kvietik késmárki üzletében).

Élettársa a szintén elvált Nagy Jutka (Judita Ontková Nagyová) lett, aki kezdetben a titkárnője volt, de ezzel párhuzamosan édesapja, Ferdinand Ontko közjegyző mellett dolgozott gyakornokként. Bár a közjegyzői törvény tiltja a közjegyzői hivatalon kívül végzett keresőtevékenységet, ezt úgy oldották meg, hogy hetente három napot dolgozott közjegyzői gyakornokként, két napot pedig a hivatalban. A hölgy később átment a hivatalnak ahhoz a részlegéhez, ahol a társadalomellenes cselekményeket kell bejelenteni, ami már csak azért is pikáns, mert közjegyző édesapja neve több bűncselekmény elkövetése kapcsán is felmerült. Részt vett olyan csalásban, amely során az elkövetők nemesi családok utódainak adták ki magukat, de társtettesként vádolták meg a szalánci erdők ügyében is, illetve Mikulás Černák, az egykori maffiafőnök is arról beszélt, hogy együttműködtek Ontkoval a korábbi hivatalvezető, Vladimír Bachleda aláírásának hitelesítésekor épp aznap, amikor az nyom nélkül eltűnt.

Gyimesi saját bevallása szerint is csapodár életet folytat és 2020 nyarán arról beszélt, hogy nem él párkapcsolatban egyetlen nővel sem. Templomba nem jár, saját bevallása szerint nem tudja a Miatyánkot sem, de az abortusz szigorítása mellett volt. „A machiavellizmus, a centralizmus és az etatizmus voltak azok a politikai filozófiák, amelyek befolyásoltak. Ezek alapelveit vallom a mai napig” – mesélte a bumm.sk portálnak adott tavalyi interjújában. (smeaktualitytopkyereportadatbankwiki, bumm, ccs) / bumm.sk


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s