h i r d e t é s

Orbán lengyel harcostársai elvesztették a többségüket az alsóházban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán lengyel harcostársai elvesztették a többségüket az alsóházban

2021. június 25. - 16:44

De azért kormányválságtól még nem kell tartaniuk, csak attól, hogy egyeztetniük kell másokkal.

Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor - Forrás: Kancelaria Primera / Flickr

Elveszítette formálisan a Jog és Igazságosság (PiS) vezette koalíció a többséget a lengyel alsóházban, miután három képviselője távozott a frakcióból. Mateusz Morawiecki kormányfő reményét fejezte ki, hogy a parlamentben továbbra is támogatni fogják a kormánytábort.

A három távozó politikus nem csatlakozik a meglévő ellenzéki frakciókhoz, hanem saját csoportot alapít. Döntésüket azzal indokolták pénteki sajtóértekezletükön, hogy ellenzik a kormány májusban bemutatott, Lengyel Megállapodás nevű országfejlesztő programját, mely szerintük hátrányosan érinti majd a lengyel kisvállalkozókat. Bejelentették: nem a "totális" ellenzék szerepére készülnek, érdemlegesen értékelik majd a szejm napirendjére kerülő projekteket.

A három képviselő távozása nyomán a PiS-nek 229 képviselője lesz a 460 fős alsóházban. A többség elveszítése egyelőre formálisnak, nem pedig ténylegesnek tekinthető a kilépő képviselők "nem totális ellenzékisége" miatt, valamint annak nyomán is, hogy a PiS június közepén egyes programpontok kölcsönös parlamenti támogatásáról szóló megállapodást kötött egy kisebb ellenzéki tömörüléssel, a Kukiz'15 párttal. A volt elnökjelölt, Pawel Kukiz rockénekes által irányított pártnak négy képviselője van.

Bonyolíthatja viszont a jövőben a PiS helyzetét, hogy egyes témákban feszültségek érzékelhetők közte és a kormánykoalíció két kisebb pártja, a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés között is. A kormánykoalíciós fejlemények kapcsán pénteken Mateusz Morawiecki miniszterelnöknél tudakolóztak lengyel újságírók Brüsszelben, az európai uniós állam- és kormányfők tanácskozását követő sajtótájékoztatóján. Morawiecki reményét fejezte ki, hogy legyőzik az ellentéteket. "További együttműködésre számítok" - jelentette ki. (MTI) / 444.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s