h i r d e t é s

Orbán lengyel és ír kollégája előtt is elnyilatkozta magát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán lengyel és ír kollégája előtt is elnyilatkozta magát

2018. január 05. - 08:02

 

Erős évkezdetről beszélt a miniszterelnök azon a sajtótájékoztatón, amely az ír miniszterelnök, Leo Varadkar látogatását zárta le. Állítását arra alapozta, hogy két nap alatt két uniós ország kormányfője látogatott el hazánkba.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (b), Leo Varadkar ír miniszterelnök (k) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) - MTI Fotók: Illyés Tibor

Bizony, néha a civilizált világot hátrahagyva az ember útra kel és neki vág a vadonnak. Vagy Magyarországra jön. ilyen ön- és közveszélyes nagyvadat testközelből másutt aligha láthat politikai vezető. Az egykor, talán vitriolos éllel kelet-európai tigrisnek kikiáltott Orbán látványossága ennyiben ki is merül.

„Orbán szerint, „bár erről politikai szinten nem szokás beszélni”, ha valaki megkérdezi a magyarokat arról, mit gondolnak az írekről és Írországról, szinte biztos, hogy pozitív dolgokat fog hallani. Szabadságszeretet és büszkeség – ezt a két dolgot nagyon tisztelik a magyarok.” /Index/

Nem nehéz tisztelni valamit, amit soha nem birtokolt egy nép, így e gesztus az ír miniszterelnök felé, üres hajbókolássá korcsul.

Ami a „másik miniszterelnök személyét illeti az nem más, mint Mateusz Morawiecki, a lengyel kormányfő volt még szerdán.

Ott is elhangoztak meredek kijelentések.

„Orbán a saját beszédében végig hangsúlyozta, hogy ma Közép-Európában sikeres országok vannak, és ez a térség sokkal többet ad Európa erejéhez, mint az uniós csatlakozás idején gondoltuk volna. A miniszterelnök szerint ez a leggyorsabban fejlődő térség, amit jól mutat, hogy Lengyelország és Magyarország is hozzájárult az európai gazdaság stabilizációjához.”

Nincs mese, az állítás igaz. És hogy e kétségtelenül rohamos fejlődés iránya nem előre, hanem visszafelé (a kőkorba) mutat?

Részletkérdés, ne rugózzunk rajta túl soká.

Nem maradhatott el természetesen a migránsozás sem, melynek során saját anyanyelvén sem átallva erőszakot venni sajátos szókincsének újabb hamisgyöngyeit villantotta meg. Új hívószavai a posztkeresztény és a posztnemzeti ország, melytől – bár Orbánnak végképp nem lehet fogalma arról,mit jelenthet ez – rettegnünk illenék.


 

Kommentek

h i r d e t é s