fbpx Orbán és a lengyelek megrepesztették a visegrádi együttműködést | CIVILHETES

h i r d e t é s

Orbán és a lengyelek megrepesztették a visegrádi együttműködést

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán és a lengyelek megrepesztették a visegrádi együttműködést

2021. február 26. - 09:17

 

Prága és Pozsony nem csupán, hogy nem osztja a magyar és lengyel nézeteket, de egyenesen megkérdőjelezi az egész fórum politikai létjogosultságát.

A kép illusztráció! - Forrás: Etienne Ansotte / EC - Audiovisual Service

A visegrádi együttműködés fennállásának 30. évfordulóján tartott fényes krakkói ünnepség sem tudta elfedni, hogy törés van egyrészt Magyarország és Lengyelország, másrészt Csehország és Szlovákia között. Azaz alapvető válságba került a csoport: az európai értékek megítélésében mutatkozó különbség felülkerekedett az összefogás politikáján. A kívülre megnyilvánuló öröm és elégedettség, csupán homlokzat, hiába minden sorsközösség és közös érdek.

A keleti nyitás sikertörténetnek indult, de azután jött a magyar és lengyel tekintélyelvű-illiberális külön út. A migrációs válság még összetartotta a négyeket, de utána következett a szemmel látható szakadás, mivel a magyarok és a lengyelek majdnem hogy messianisztikus tervet igyekeznek diktálni a csoporton belül az EU reformjára és exportálnák saját nacionalista, illiberális demokrácia víziójukat.

A másik oldalon van Prága és Pozsony, amely nem csupán, hogy nem osztja ezeket a nézeteket, hanem odáig meg, hogy megkérdőjelezi az egész fórum politikai létjogosultságát. Az ellentétek egész jól kirajzolódtak a krakkói csúcson, amikor Orbán Viktor arról beszélt, hogy meg kell védeni a külső és belső ellenséggel szemben a keresztény, európai identitást. Na, ezzel nagyon nem értett egyet a szlovák fél. Ezek után a magyar és a lengyel részvevő erősen óvakodott attól, hogy olyan megjegyzést tegyen, ami utalna szögesen eltérő szándékaikra. Ily módon a záróközlemény langymelegre sikeredett.

Azonban a geopolitika és az unión belüli egység kapcsán mutatkozó dilemmákat nemigen lehet áthidalni. Kaczynsik sikertelenül próbálja megtenni Visegrádot a Berlin-Párizs-tengely ellensúlyának. Ugyanakkor Orbán, aki ügyesebben forog a nemzetközi parketten, már közel jár ahhoz, hogy elárulja lengyel szövetségesét.

Az alapvető különség a nemzetközi biztonság megítélésében tapasztalható a csoporton belül. A csehek és a szlovákok ragaszkodnak a jelenlegi rendhez, amely a nemzetközi jogon alapul. Ezzel szemben Orbán úgy véli, hogy visszaáll a többpólusú világ és ahhoz kell igazodni. Ezért mondogatja, hogy ő az egyetlen Európában, aki tágra nyitja a kaput az oroszok és a kínaiak előtt. Kaczynski viszont bajban van, mert az érdekei azt diktálnák, hogy kövesse Prága és Pozsony álláspontját, ám közben a magyar modellt veszi át és a trumpizmusra játszik.

Jól illusztrálja ezt a Pekinghez fűződő viszony. Magyarország nyakló nélkül veszi a kínai árut, és nincs tekinttel a költségekre. A szlovákok és a csehek viszont lehúzták a rolót a Huawei előtt. A lengyelek bizonytalankodnak.

A V4-ek a jelek szerint holtpontra jutottak, de hogy mi lesz, az nagyban függ az egyes tagállamokban végbemenő változásoktól. A szervezet ugyanis akkor működik jól, ha legalább három kormány azonos pártcsaládhoz tartozik. Vagyis már egy belső hatalomváltás is új életet lehelhet az együttműködésbe. (Le Monde) / nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s