fbpx Orbán elmondta, mit gondol Karácsonyról – a nevét viszont nem mondta ki | CIVILHETES

h i r d e t é s

Orbán elmondta, mit gondol Karácsonyról – a nevét viszont nem mondta ki

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Orbán elmondta, mit gondol Karácsonyról – a nevét viszont nem mondta ki

2019. szeptember 13. - 13:13

 

Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában elmondta, ki az alkalmas polgármester: aki együttműködik a kormánnyal a városáért. - írja az atv.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Tarlós István ilyen, bár “voltak vitáik szép számmal”. Az ellenzék jelöltje viszont alkalmatlan, mert a győzelme után a kormánnyal akar harcolni, összeveszni - utalt Karácsonyra a miniszterelnök.

Orbán elmondta, mit gondol Karácsonyról – a nevét viszont nem mondta ki 

“Nem kapta meg, jelölték rá” - javította Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, a szokásos péntek reggeli interjújában a műsorvezetőt, aki úgy fogalmazott, hogy Trócsányi László “a szirénhangok ellenére is megkapta” a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót az Európai Bizottságban Ursula von der Leyentől. “Először ejtsük el a medvét, aztán tárgyaljunk a szűccsel” - reagált a klasszikus bölcsességgel a miniszterelnök.

Orbán Viktor komoly eredménynek nevezte hogy Trócsányi Lászlót a bővítési posztra jelölték, de mint fogalmazott ez egy “közbülső siker”. Szerinte lesznek még “forró pillanatok” az Európai Parlamentben, mint mondta Trócsányi Lászlót a magyar ellenzék “is lövi”, a magyar ellenzék tagjai is minden eszközzel támadni fogják az EP-ben.

De Magyarország szellemi erejét mutatja szerinte, hogy egy frankofon műveltségű professzorról beszélünk. “Akárhonnan nézzük, fogást nem lehet találni rajta. Az vele az egyetlen baj, hogy rossz helyről jött, magyar” - mondta.

Aztán jött a V4-ek dicsérete. Orbán Viktor értékelése az új Európai Bizottságról: a V4-ek jelentős portfóliókat, pozíciókat kaptak, két alelnöki tisztséget, a lengyeleké a mezőgazdaság, a magyaroké, a miénk a bővítés és a szomszédságpolitika. Ez azt jelenti Orbán Viktor szerint hogy a V4-ek “folyamatos fölértékelődésben vannak”, ami történt, az a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából is jó. Orbán Viktor az egyezkedés “szövevényes világáról” szólva egy “nagy csata” után a V4-es sikeréhez sorolta azt is, hogy “egy bolgár hölgyet sikerült jól megtámogatni” - aki az IMF élére kerülhet, miután a francia Christine Lagarde lesz az Európai Központi Bank elnöke.

“Bővítési fáradtság”

Orbán Viktor szerint az EU-bővítési portfólióval, ha ez majd Trócsányi Lászlóé lesz - ehhez tartozik az egész Nyugat-Balkán, Ukrajna, az észak-afrikai országok, bizonyos kaukázusi térségek - nagy fába vágtuk a fejszénket, mert “a nyugati blablába, vagy tolvajnyelvben” ott van a “bővítési fáradtság”. Leegyszerűsítve: Orbán Viktor szerint adott kérdésekben a gyengébb nyugat-európai teljesítményt az később az Unióba felvett országok (a közép-európai térség) csatlakozásával magyarázzák az EU-ban. Szerinte ez nem így van. “A mi csatlakozásunk plusz gazdasági energiát jelent, azaz nem elvesz, hanem hozzáad” - mondta a miniszterelnök, aki a migrációt hozta fel: ha Macedónia, Montenegró és Szerbia benn lett volna az EU-ban, a migránsok nem jutottak volna el Németországba. Akkor a Balkánon nem lett volna a “fehér folt” Görögország és Magyarország között. A további bővítésről megpróbálja majd meggyőzni az EU-t, lesz majd egy vita is az EU-ban a miniszterelnökök között erről. De azonnal hozzátette, hogy ez Trócsányi László dolga lesz.

Európai életforma?

Orbán Viktor arra, hogy az Európai Bizottságban lesz egy európai életformáért felelős biztos is (a görög Margarítisz Szkínasz), és ezen sokan kiakadtak, azt mondta, hogy ez szomorú történet, “bevilágít abba a sötétségbe”, hogy ezek szerint politikusok sem tudják: az életforma védelme minden politikus első számú feladata. A politikusok dolga a külső kényszerek hatásának csökkentése - hogy a “kényszereket zéróra visszanyessük” - és ezzel megvédjük az emberek által szabadon választott életformát. A vita a körül forog, hogy a migrációt minek tekintjük: “tündérmesének”, vagy inkább veszélynek - magyarázta a miniszterelnök. Az uniós többség szerint veszély, ezért helyes a védekezés ellene. Ha magyar elnöke lenne az Európai Bizottságnak, akkor a keresztény kultúra védelméért felelős biztosnak hívnák, ez “beszakította volna a mennyezetet” - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a mostani bírálatokból is az látszik, hogy “nagy a baj”.

A világ egy luxemburgi fejével...

Arra, hogy az Euronews-nak adott interjújában az Európai Bizottság most leköszönt elnöke, Jean-Claude Juncker azt mondta, hogy Orbán Viktort nem tartja európai politikusnak, mert neki csak Magyarország a fontos, a miniszterelnök azzal kezdte a választ, hogy nehéz elképzelni a világot egy luxemburgi fejével, hogy például egy luxemburgi mit mond, ha büszke akar lenni magára, vagy a nemzetére. Mi nem “levakarni akarjuk magunkról”, hogy magyarok vagyunk - fogalmazott Orbán Viktor, és a műsorban nagyszerű pillanatnak nevezte, hogy magyarnak született. Sajnálja a világ azon részét, akik nem beszélnek magyarul, mert nem értik például Márait, de a magyarok sok mindenre lehetnek büszkék, “magyarnak lenni fantasztikus”. “Nem is tudom beleképzelni magam Juncker barátom helyébe. De ha nem lennék magyar, nem is tudnék európai lenni”- jelentette ki.

“Salvini még él”

Arra, hogy változik-e a szövetségi politikája, Orbán Viktor azt mondta: a kiindulópont Magyarország stabilitása, aztán a V4-ekkel az erős szolidaritás, “az rendben van”, jó szomszédságpolitika - “a románokkal most vár előrelépést” - Ukrajnával is bízik a változásban, mert új elnök van. A negyedik stratégia elem volt, hogy olyan országokkal kössön szövetséget, amelyek migrációs kérdésben “ugyanazt az követ fújják”, mint mi magyarok.

Ilyen potenciális partner volt Ausztria, amelyet "homályos körülmények között kilőttek és semlegesítettek" (utalt a Strache-botrányra), de abban bízik, hogy a választás után néppárti-szabadságpárti koalíció lehet. Elárulta, hogy volt nála a Szabadságpárt elnöke. A miniszterelnök szerint Olaszország kulcskérdés, mert az olaszoknak kell megvédenie Európát a tengeren. Salvini egy bátor ember, Magyarország barátja, aki a tengeren védte Európát a migránsoktól: most azonban zűrzavar alakult ki, miután ő távozott, az új kormány máris kezdi követelni a migránsok szétosztását, hogy hozzánk is jusson, és “előállt a régi vircsaft” - fogalmazott Orbán,hozzátéve azonban: “Salvini még él”.

Merkel? Hepehupás út, “most hupa van”

Orbán Viktor arról, hogy Merkel Sopronban azt mondta, hogy a magyarok jól költik el az EU-s pénzt, az emberek javára, viszont az ezzel az ellenzék mégis korrupcióval/lopással vádolja a kormányt, azt mondta: a magyar belpolitikai viták megoldását nem külföldi politikustól várja. Nő a gazdaság, egyre többen dolgoznak, biztos probléma a korrupció, de nem meghatározó. Ahol korrupció van, ott ugyanis nincs gazdasági fejlődés - vezette le Orbán Viktor, hozzátéve: a német vélemény fontos, a befektetők miatt is. Trump is azt mondta, hogy a befektetők szempontjából Magyarország egy kívánatos hely, egy “érdekes ország”.

“Hepehupás, göröngyös út, most éppen hupa van”, azaz fönn vagyunk - fogalmazott a miniszterelnök a német-magyar politikai kapcsolatokról, melyekben, mint mondta, a migráció kérdésében van a különbség, ez okoz vitákat olykor.

Jön a második és a harmadik családvédelmi akcióterv is

Hogy mennyire sikeres a kormány családpolitikája, arra azt mondja: “nem azért ül itt, hogy a saját lovát dicsérje”, de jön majd a második és harmadik családvédelmi akcióterv is. Fájdalmas, hogy a fiatalok több gyereket szeretnének, mint amennyit vállalnak végül, akadályokba ütköznek ugyanis. A kormány nem akar a családok életébe beavatkozni, “ez távol áll tőlük”, de a kormány feladata az akadályok elhárítása. “Ez a családpolitika, amit a kormány megvalósít”.

Önkormányzati választás - aki összevész a kormánnyal, nem alkalmas

Orbán Viktor az önkormányzati választások kapcsán definiálta, hogy ki szerinte az alkalmas polgármester. Az, aki tudja vezetni, szervezni a városa életét. Alkalmatlan pedig az, akinek az van a fejében, hogy utána a kormánnyal harcoljon, hogy “összevesszünk”. Aki ezt akarja, az nem érti az önkormányzatiság lényegét - jegyezte meg.

karácsony gergely főpolgármester-jelöltKarácsony Gergely főpolgármester-jelölt

Az ellenzék jelöltje a fővárosban éppen ezt hirdette meg, ezért alkalmatlan - hangoztatta Orbán Viktor, Karácsony Gergely nevét ki sem mondva. Meggyőződése szerint egy polgármesternek szövetségeseket kell gyűjteni, együttműködni a kormánnyal. Tarlós István ilyen - “voltak vitáink szép számmal” -, de ő a budapestiek érdekeit képviseli, együttműködni akar a budapestiekért - mondta. Orbán Viktor szavaiból kiderült: ilyen embereket akar látni a települések élén.

atv.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s