h i r d e t é s

Óraátállítás - itt az újabb váratlan fordulat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óraátállítás - itt az újabb váratlan fordulat

2018. október 24. - 17:16

A portfolio.hu tudta meg a Bloomberg nyomán, hogy a korábban tervezett 2019-es cél helyett csak 2021-ben szűnhet meg az óraátállítás az EU-ban - írja napi.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Egy javaslat szerint a nyári időszámítást választó országokban 2021. március 27-én, a télit választóknak október 31-én kellene utoljára állítaniuk az órát.

Korábban azt lehetett várni, hogy már jövőre megszűnik az óraátállítás, az Európai Bizottság ugyanis ezt javasolta, a friss jogalkotási terv azonban több időt ad a tagállamoknak. A kidolgozott menetrendet az EU-csúcson adták oda a tagállamoknak.

A portál szerint az állhat a késlekedés mögött, hogy a tagállamoknak több időre van szükségük az óraátállítás eltörléséhez.

Az óraátállítás mára sokat vesztett relevanciájából, miután több tanulmány is arra jutott, hogy elenyésző mértékű energiamegtakarítást jelent, miközben a polgárok részéről egyre több panasz érkezik negatív egészségügyi hatásaira.

Az Európai Parlament felkérésére és a jelenlegi intézkedések értékelésének részeként a Bizottság 2018 nyarán nyilvános konzultációt folytatott, amelyre 4,6 millió válasz érkezett be. Ez az Európai Bizottság által szervezett nyilvános konzultációk esetében valaha tapasztalt legmagasabb válaszadási szám. A válaszadók 84 százaléka támogatta az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás megszüntetését.

napi.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s