h i r d e t é s

Operatív törzs: létszámkorlát nélkül lehet kiscsoportos oktatás az iskolákban

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Operatív törzs: létszámkorlát nélkül lehet kiscsoportos oktatás az iskolákban

2020. május 24. - 12:26

 

A Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója szerint a járvány nincs káros mentális hatással az együtt dolgozó egészségügyi munkatársakra, a Szent László Kórházon pedig mára csökkent a nyomás.

Operatív törzs - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

28-cal, 3741-re nőtt a magyarországi regisztrált koronavírusosok száma, 4-en meghaltak az elmúlt 24 órában, ezzel az elhunytak száma már 486, az aktív betegeké viszont már csak 1565, 1690-en ugyanis meggyógyultak. A súlyos állapotban lévők száma 28, így volt miért összeülnie vasárnap is az operatív törzsnek, majd tájékoztatást is adott.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a tájékoztatón elmondta, a vidéki bölcsődék, óvodák hétfőn visszatérnek a normális működési rendre, a fővárosiak egy héttel később.

A járványhelyzet elég alapos indok, ha a szülő nem szeretné engedni a gyereket, vagyis nem kötelező nem kötelező a bejárás.

A szakember szerint az elmúlt napokban a gyermekek mintegy tíz százaléka vett részt az óvodákban a gyermekfelügyeleten, az igény folyamatosan nőtt az elmúlt időszakban.

Az iskolákban viszont érvényben marad a digitális munkarend, a tanév hossza nem változik, viszont június 2-től lehetségessé válnak a kiscsoportos konzultációk az iskolákban. A kiscsoportok felső létszámhatárát nem határozták meg. Június 2. és 26. között meg kell szervezni az oda járó gyerekek felügyeletét minden iskolában, vagyis már mindenki a saját intézményébe mehet majd, nem csak a korábban kijelölt helyekre. Ha valaki a lakhelyétől messzire járt iskolába, akkor őt a lakhelyhez közelebbi intézményben is fogadni kell.

Június 2. és 15. között a tanulást támogató és felzárkóztató programok tervezhetnek, utána, 26-áig pedig a következő tanévre is készülhetnek, vagy táborok, tematikus napok is szervezhetők.

A pedagógusok minősítését korábban szeptemberre halasztották, azok számára viszont, akik határozott idejű szerződéssel rendelkeznek, vagy pedagógusként babát várnak, lesz megoldás, az Oktatási Hivatal külön eljárásrendet alakított ki számukra. A minősítést június 10-ig lehet kérvényezni.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa elmondta, Szerbia felé komoly határkönnyítés lépett érvénybe pénteken. Bárki beléphet az országba, aki az egyébként elvárt beutazási feltételeknek megfelel. Emiatt a hegyeshalmi, a rajkai és a tornyiszentmiklósi határátkelőn átutazási szándékkal, a személyforgalomban beléphetnek Magyarországra naponta 20 és másnap 12 óra között, és a kilépést pedig – a tranzitálás szabályai szerint – a röszkei határátkelő mellett a tompai közúti határátkelőn is megtehetik.

Magyarországon vasárnapra 910 főre nőtt a mobilappos ellenőrzöttek száma; 24 óra alatt 1038 embert helyeztek hatósági házi karanténba, jelenleg 11 934-en vannak ilyen intézkedés alatt.

A rendőrség továbbra is betartatja a távolságtartást és a maszkviselést a megfelelő helyeken, illetve a bolti idősidősávot is ellenőriztetik.

Vályi-Nagy István, a Szent László Kórház főigazgatója - elmondása szerint - szubjektív beszámolóval érkezett. Elmondta, intézményük, a Dél-pesti Centrumkórház Szent László Kórház telephelye a HIV-fertőzöttek, vírushepatitisesek, az idegrendszeri fertőzöttek és a trópusi betegségekben szenvedők ellátási központja is. Szoros együttműködésben vannak a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, amelynek a telephelye szomszéd is, közös kutatásokat is folytatnak.

A járvány első heteiben a Dél-pesti kórház volt a víruspozitív esetek ellátására kijelölt egyetlen kórház. Ekkor nagy nyomás nehezedett rájuk, voltak olyan munkatársai, akik a munka mennyisége miatt beköltöztek a kórházba.

Eközben és később is próbáltak a kollégákra is tekintettel lenni, és örömmel számolt be róla, hogy náluk kevesen fertőződtek meg a dolgozók közül és alig vannak, akik a bizonyíthatóan az intézményben kapták el a fertőzést. A nyomás akkor csökkent a Szent László Kórházon, amikor más intézmények is beszálltak a koronavírusosok gyógyításába. Most, hogy a betegeket ismét Budapestre szállítják, ismét nőtt a feladatok és az ellátottak száma, az intenzív osztályon most is 18 személyt ápolnak - mondta.

Eddig 325 igazoltan koronavírus-pozitív fekvőbeteget láttak el, és az intenzív osztályon összesen 52 ember feküdt.

Kiemelte: a fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul, ám a súlyos és az intenzív osztályra került betegek kezelése nagy szakértelmet igényel. Magyarországon elsőként és a világon is az elsők között kezdték el a vérplazmaterápia alkalmazását, és az úgynevezett citokinvihar elleni terápiát jelenleg is számos betegen alkalmazták.

Az innovatív terápiákban eddig körülbelül 20 beteg részesült náluk; 12 embert még most is kezelnek, és az új módon kezeltek közül egyetlen ember hunyt csak el,

őt elhanyagolt állapotban vette át a kórház.

Beszámolója végén a főigazgató megköszönte az egészségügyi és a műszaki munkatársaik kitartó munkáját, az intézményüket támogató alapítványt és az őket segítő embereknek. Kért mindenkit, hogy

a szabályokat tartsák be, és akkor az egészségügyi dolgozóknak is könnyebb lesz, és magukért is így teszik a legtöbbet.

Emlékeztetett: a járvány nem múlt el, a védekezés továbbra is fontos. (infostart.hu)


 

h i r d e t é s