h i r d e t é s

Online népszavazást kezdeményez Vona Gábor a külföldi magyarok levélszavazatáról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Online népszavazást kezdeményez Vona Gábor a külföldi magyarok levélszavazatáról

2021. március 02. - 16:24

 

A kezdeményezésnek a „Kattintokrácia” nevet adta.

Forrás: Vona Gábor Facebook oldala

Nagy bejelentést lengetett be Vona Gábor, korábbi Jobbik-elnök, amelyre kedd reggelig kellett várni. Vona ekkor a "Második Reformkor Alapítvány" alapítójaként a sajtótájékoztatóján elmondta, céljuk, hogy elérjék a külföldön dolgozók levélben való szavazásának lehetőségét.

Ennek eszközeként Magyarország első "online népszavazását" választották, amely március 14-én indul, és minimum három hétig lehet majd voksolni. Reméli, hogy a kezdeményezésük – ami a "kattintokrácia" nevet kapta – hagyományteremtő lesz.

"Mindannyiunk zsebében ott van egy okostelefon. Mindenki a nap minden egyes percében kapcsolódik a világhálóhoz, ezáltal egymáshoz is. Ez egy olyan lehetőség, amit bűn lenne nem kihasználni" – mondta. Szerinte a leépülő, erőtlen, önbizalom nélküli demokráciából, egy erős, önbizalomtól duzzadó, tudatos demokráciát építhetünk. 

Vona nemcsak népszavazást szeretne, hanem társadalmi vitát is indítana; aktivistákat toboroz, és várja a civil szervezetek megkeresét. Szerinte biztosan lesznek hibák, gyermekbetegségek, de azt mondta, nem fél a problémáktól.

"Az online népszavazás, mint műfaj, előbb-utóbb úgy is utat fog törni" – mondta. Szerinte a kormány a külföldön élő magyarok levélszavazásának kérdését mindig a szőnyeg alá söpörte, blokkolta. Ezért alakulhatott úgy, hogy a határon túli, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok szavazhatnak levélben, viszont a külföldön élők, akiknek van magyarországi lakcíme nem. "Ez egy igazságtalan, indokolatlan, abszurd és diszkriminatív helyzet" – mondta. 

Az teljes sajtótájékoztatót itt lehet megtekinteni. (magyarnarancs.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s