h i r d e t é s

"Oly korban éltem én e földön"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Oly korban éltem én e földön"

2018. augusztus 05. - 09:07

Az 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszakán történt tömeges megsemmisítésekre emlékeztek meg világszerte az elmúlt napokban. Ezen az éjszakán az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban több ezer cigányt öltek meg pár óra alatt.

"lenegróznak 
lefekáznak
dögevőznek 
dakotáznak

nem is szabad-
koznak
lekátrányo-
soznak

alád tesznek 
eléd állnak
szeretettel 
szegregálnak” 

/részlet, Erdős Virág: katalinka szállj el című verséből/ 

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában a roma holokausztról. Az Európai Parlament 2015. április 15-én tartott plenáris ülésén határozatban mondta ki a második világháború alatti roma holokauszt történelmi tényét.

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3.sz választókerületi szervezete, a nyíradonyi szocialisták, a párt megyei nőtagozata és a helyi roma tagozat augusztus 4-én, Nyíradonyban, a Bokrétás utcában, egy magánház udvarán tisztelgett  kegyelettel a fasiszta népírtás,cigány áldozatainak az emléke előtt.

Az áldozatokról Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos választmányának elnöke, országgyűlési képviselő emlékezett meg. A szocialista politikus arról beszélt, hogy  nem azért fontos legalább megemlékezni az emberiség legsúlyosabb bűncselekményeiről, mert ezt bárki kívánja tőlünk, hanem azért, hogy az elkövetkező generációk soha többé ne kövessék el az atyák hibáit és bűneit. Hangsúlyozta:  "Mert mi vagyunk ez a következő generáció. A rákövetkező pedig a mi gyerekeink lesznek. Magunkat és őket kell emlékeztetnünk, mit jelent embernek maradni egy kihívásokkal, nehézségekkel teli korban. Magunkat és őket kell emlékeztetnünk, hová vezet a könnyebb megoldások keresése, az ártatlanok hibáztatása, az erkölcstelenek megtűrése vagy támogatása. Ma ezen az úton lépkedünk, észbe kellene kapnunk." 

A résztvevőket köszöntötte Dr.Gurmai Zita, az MSZP országos nőtagozatának elnöke, országgyűlési képviselő és Komjáthi Imre, a párt alelnöke is. A két politikus arról beszélt, hogy 1944. augusztus 2-án néhány óra alatt többezer magyar cigányt öltek meg a fasiszták.Kicsiket és nagyokat. Akiknek semmi más "bűnük" nem volt, csak a bőrük színe. Hozzátették, 74 év után, miközben  emlékezünk az elpusztított ezrekre, szép mondatokat mondunk, a szemünk láttára zajlik a rasszisták térnyerése, hazánkban is.  A múlt árnyai valóságos alakot öltenek. Jelen van mindennapjainkban, részese életünknek. 2010 óta felerősödött a kirekesztés, az oktatásban hivatalos rangra emelkedett a szegregáció. Közös felelősségünk fellépni  korunk  igazságtalanságai ellen, nem lehet különbséget tenni magyar és magyar között. 

A két politikus az esemény végén játékokkal kedveskedett a zömmel romák lakta utca gyermekeinek. 

A megemlékezések  után a politikusok és a hallgatóság  közösen hajtott fejet az roma holokauszt áldozatai örök emlékére ültetett japán akácfa előtt, s elhelyezték a fánál a megemlékezés koszorúit, virágait. 

A hivatalos rendezvényt követően, az utca lakói cigány lecsót főztek, melynek költségeit Kunhalmi Ágnes és a választókerületi szocialisták biztosították. 

Szabó Zoltánné
az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3.sz. választókerületi elnöke 


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s