fbpx "Október 13-a óta hiszek abban, hogy rendszert fogunk tudni váltani" | CIVILHETES

h i r d e t é s

"Október 13-a óta hiszek abban, hogy rendszert fogunk tudni váltani"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Október 13-a óta hiszek abban, hogy rendszert fogunk tudni váltani"

2019. december 20. - 08:31

 

Tényszerű, hogy a legtöbb választókerületben többségbe tud majd kerülni az ellenzék. Interjú. - írja a mandiner.hu.

Most mire számítanak reálisan, ha 2022-re gondolnak?

– Én október 13-a óta tudok abban hinni, hogy rendszert fogunk tudni váltani. Azt, hogy milyen formációval, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt, azt még nem tudom, és egyelőre nem is kell tudnom. Tényszerű, hogy a legtöbb választókerületben többségbe tud majd kerülni az ellenzék. Ha ez megtörténik, az Orbán-rendszernek vége.

Nem szabad elrontani az önkormányzást. Ez egy egy próbaüzem, egy tesztidőszak lesz, hogyan tudunk együttműködni. Vannak anti-Orbán szavazók, akiknek minden jó, csak ne Orbán legyen, és vannak olyan szavazók, akik viszont azt várják, hogy legyen kormányzóképes alternatíva. Azt is lássák, hogy mi lesz utána. A feladatunk az, hogy megteremtsük azt a világképet, azt a politikai kultúrát, amiben láthatják azt az országot, amiben húsz-harminc év múlva élni fognak. Ez a mi feladatunk a következő két évben, és akárhogyan is nézem, egy új századba lépett Magyarország. Rengeteg változáson megy át a világ és benne Magyarország, sok munkahely fog megszűnni, újak fognak létrejönni, változik a klíma, és hozzá kapcsolódóan fokozódhat a népvándorlás. Egyszerre kell választ adni globális, európai és nemzeti kérdésekre.

Ez sokkal komplexebb politikát követel meg. A Momentum célja az, hogy Magyarország a 21. század nyertese legyen. Ehhez olyan politikusokra van elsősorban szükség, akik ennek az új korszaknak a bennszülöttei, akik szabadságszeretőek, nyitottak a világra, és környezettudatosak.

Ez viszont nem csak rendszerváltás, hanem az egész világkép változása.

Így van. Bezárkózó, keleti típusú ország, vagy a világra nyitott, Európával együttműködő, polgári demokrácia leszünk. Ez a kérdés, ez lesz 2022 tétje. Kell egy nagy ugrás. Amit a dualizmus korában meg tudott csinálni a magyar társadalom, amikor az európai elit, a nyugat-európai országok közelébe sikerült kerülni. Hol vagyunk most ettől? Még régiós szinten is lemaradunk annak ellenére, hogy növekszik a gazdaságunk.

A külföldre vándorolt magyarok korszerű tudásában és vállalkozószellemében látok hatalmas lehetőséget, és ezért is hozzuk létre a szervezeteinket Londontól Amszterdamon át Berlinig. Szeretnénk, ha minél többen hazajönnének majd egy új Magyarországra, és együtt kezdenénk bele egy új építkezésbe.”

Ehhez azért szövetségesek is kellenek, éppúgy, mint az önkormányzati választásokon. De ha új világképről beszélünk, várható, hogy lesznek repedések az ellenzékben.

Már most is vannak konfliktusok, de nekem nincsenek ellenemre, mert vitákon keresztül csiszolódik össze egy közösség, egy szövetség. Anélkül nem megy. Ha nem tudjuk megoldani a konfliktusainkat, akkor nem leszünk képesek és érdemesek arra, hogy vezessük Magyarországot.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

mandiner.hu


 

h i r d e t é s