h i r d e t é s

OECD: Magyarország a legzárkózottabb állam

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

OECD: Magyarország a legzárkózottabb állam

2020. szeptember 05. - 09:20

 

Magyarország az OECD legzárkózottabb tagállama – állapítja meg a társadalom sokszínűségét vizsgáló kutatás. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A tagállamai társadalmainak sokszínűségét elemző jelentést adott ki szerdán a Gazdasági és Együttműködési Szervezet (OECD), amely azt összesíti, hogyan ítélik meg az egyes országokban a különféle társadalmi csoportokat, és hogy ezeknek milyen lehetőségeik vannak a munkaerőpiacon – írja a Qubit. A jelentés felvezetője megállapítja, hogy az elmúlt évtizedekben jelentős változásokat mutatott a társadalmi sokféleség a szervezet legtöbb tagállamában, ami gazdasági lehetőségeket hordoz magában.

A vizsgált öt társadalmi csoportot hátrányos helyzetűnek tekintik a munka világában és a társadalomban:

  • a bevándorlók, leszármazottaik és egyéb etnikai kisebbségek tagjai
  • az LMBT közösség tagjai
  • az idősek
  • a fogyatékkal élők
  • a nők

A tanulmány szerint a vizsgált időszakban nőtt a nők részvétele a munkaerőpiacon, a bevándorlók és gyermekeik lakosságon belüli aránya és a többségtől eltérő szexuális preferenciáikat nyíltan vállalók aránya. Már a világjárvány előtti időszakban is megfigyelhető volt egyfajta polarizáció a felsorolt kisebbségek megítélésében, különösen a bevándorlók és etnikai kisebbségek esetében.

Magyarország az OECD legzárkózottabb tagállama – állapítja meg a társadalom sokszínűségét vizsgáló kutatás. A Gallup 2018-as reprezentatív felmérése szerint hazánkban vannak a legkevesebben (a lakosság mintegy 12 százaléka), akik szerint lakóhelyük megfelelő egy etnikai vagy szexuális kisebbséghez tartozó személy, illetve bevándorló számára. Nálunk mérték a legnagyobb, több mint 40 százalékos visszaesést is, 2008-ban ugyanis még 54 százalék volt ugyanez az arány.

Míg a magyarok túlnyomó többsége szerint a hazájuk nem jó hely a vizsgált kisebbségek számára, az OECD-államok összességében 55 százaléka azok aránya, akik nyitottan viszonyulnak egy etnikai kisebbséghez tartozó, LMBT vagy bevándorló emberhez. Bár az OECD-átlag növekedést mutat, a tagállamok között nagyon nagyok az eltérések. A nagyobb bezárkózók közé tartozik Lengyelország, Olaszország, Lettország és valamelyest Görögország, viszont Dél-Koreában, Japánban és Ausztriában a társadalom kinyílása érzékelhető. (index.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s