fbpx Nyíregyházára is juthatott az azeri milliókból | CIVILHETES

h i r d e t é s

Nyíregyházára is juthatott az azeri milliókból

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nyíregyházára is juthatott az azeri milliókból

2017. szeptember 07. - 15:06

 

Az oknyomozók listája szerint egy vidéki cégnek is többször utaltak át milliókat. - írja az mno.hu.

Forrás: 24.hu

Orbán Viktor 2014-ben nyíltan magasztalta Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök politikai rendszerét

– Visszautasítok minden olyan sejtetést, sumák találgatást, amely kapcsolatot feltételez bűnügyek és a magyar kormány között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján az azeri pénzmosoda kapcsán feltett kérdésre.

Pedig magyarországi szála is van annak a botrányos korrupciós ügynek, melynek során azeri offshore-hátterű cégek több milliárd dollár értékben fizettek le európai politikusokat, újságírókat, szervezeteket. Egy 7,6 millió dolláros kifizetés ugyanis a Velasco International offshore cég magyar számlájára érkezett.

Az ügyet kirobbantó OCCRP nemzetközi újságíró szervezet honlapján további kisebb magyar kifizetések is találhatók, a lista egyik legtöbbet szereplő cége, a Fit-Food Kft.

A cég zöldségkonzerv gyártásával és exportjával foglalkozik, az oknyomozó szervezet listája szerint ötször történt számára kifizetés 2012 és 2014 között, összesen 108 ezer dollár értékben, ez mai árfolyamon 27 millió forintot jelent.

A Fit-Food többségi részvényese évek óta Batizi Tamás, akinek budapesti a lakcíme, de a kormányváltás után egy évvel a Fidesz vezette Nyíregyháza polgármesteri kabinetjének vezetője lett.

Ez a pozíció azelőtt nem létezett a városban. Batizi és Kovács Ferenc, Nyíregyháza jelenlegi polgármestere egyébként a 2000-es évek elején a nyíregyházi konzervgyár privatizációja során már kapcsolatba kerülhettek.

Bár Batizi cége Azerbajdzsánba szállított konzerveket, a OCCRP által megismert számlák szerint az azeri pénzmosoda két fontos offshore vállalata, a nagy-britanniai Polux Management LP és a Hilux Services LP fizette ki a szerződések ellenértékét, ezek valódi tulajdonosai ismeretlenek, de a szálak az azeri első miniszterelnök-helyetteshez vezetnek.

A Fit-Food volt szovjet tagköztársaságok területére irányuló exportját egyébként a magyar állam is támogatta, az Eximbankon keresztül.

A cég az állami pénzintézettel 2015 áprilisában egy követelés-átvállalási szerződést kötött 495 ezer euró értékben – ez mai árfolyamon 151 millió forintot jelent –, majd később újabb faktoringszerződést kötött az Eximbankkal, 100 ezer eurós keretösszegig.

A Fit-Food az elmúlt öt évben mindig pozitív eredménnyel zárta az üzleti éveit, az értékesítési bevétele évi 400 és 900 millió forint között mozgott. Batizi Tamás érdekes egyéniség lehet:

miközben 2014-ben a Fidesz éves beszámolója szerint százezrekkel támogatta a pártot, a Mókus-Őrs Kft.-ben olyan prominens személyekkel szövetkezett, mint a volt SZDSZ-es Horn Gábor és Csillag István, a Medgyessy-kormány gazdasági minisztere.

Batizi Tamást a hivatali elérhetőségén keresztül értük utol, s azt szerettük volna megtudni tőle, hogy miért szerepel a cégük a nemzetközi pénzmosásba kevert azeri hátterű cégek kifizetési listáján.

Batizi kérdésünkre annyit mondott, nem értik, hogyan kerültek a listára, egyébként kukoricakonzervet szállítottak Azerbajdzsánba, a kifizetés és minden egyéb a szerződés szerint történt.

Az OCCRP adatai szerint az azeri rezsim 2012 és 2014 közt 16 ezer alkalommal fizetett.

A pénz egy része olyan személyeknek ment, akik segítettek Azerbajdzsán meglehetősen kedvezőtlen megítélését jobbá tenni.

Az nem világos, hogy a támogatottak tudatában lettek volna a pénz eredetének.

Különös egybeesés viszont az, hogy a gyanús kifizetések két éve alatt váltak hirtelen intenzívvé az azeri–magyar kapcsolatok is.

Az azeri baltás gyilkos, Ramil Safarov elengedése, a bakui kereskedőház megnyitása, Azerbajdzsán reklámozása – a miniszterelnök által mintaállamnak nevezése – mind erre az időszakra estek.

mno.hu
  


 

Kommentek

h i r d e t é s