h i r d e t é s

Nyilvánosan felgyújtotta magát és szörnyethalt egy orosz újságírónő

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nyilvánosan felgyújtotta magát és szörnyethalt egy orosz újságírónő

2020. október 03. - 06:35

 

Pénteken életét vesztette egy orosz újságíró, miután felgyújtotta magát a belügyminisztérium nyizsnyij-novgorodi kirendeltség előtt, néhány nappal azt követően, hogy a rendőrség átkutatta a házát – számolt be róla a France24.

Forrás: MSN.com

A szóban forgó újságírónő, Irina Szlavina a saját Facebook-oldalán osztotta meg utolsó üzenetét, mielőtt a belügyminisztérium kirendeltsége előtt elkövette az öngyilkosságot, melyben az szerepelt, hogy "arra kérlek titeket, hogy az Orosz Föderációt hibáztassátok a halálomért".

Szlavina egyébként egy kisebb helyi hírportálnak, a Koza Pressnek volt a főszerkesztője, mely lap úgy reklámoztam magát, hogy őket nem érinti a cenzúra, és nem kapnak utasításokat „felülről”. Egy nappal a halála előtt, szintén a Facebook-oldalán osztotta meg, hogy az orosz hatóságok átkutatták a házát egy kifejezetten célzott hadművelet kereteiben.

Szlavina állítása szerint ugyanis a rendőrök olyan szórólapok, prospektusok és bankszámlák után kutattak, amelyek az „Nyílt Oroszország” ellenzéki csoportosuláshoz köthetők, melyet egy hangos Kreml-kritikus közszereplő, Mihail Hodorokovszkij támogat. Az újságírónő állítása szerint a hatóságok lefoglalták a laptopját, a notebookjait, és még a lánya laptopját és a férje mobiltelefonját is.

Oroszország Állami Vizsgáló Bizottsága bejelentette az öngyilkosságot követően, hogy vizsgálatot indítanak az eset kapcsán, míg számos orosz ellenzéki erő arra gyanakszik, hogy Szlavinát hatalmas nyomás alá helyezhették az orosz hatóságok. Dmitrij Gubkov ellenzéki politikus szerint a hatóságok már évek óta vegzálták az újságírót.

Ilija Jasin, egy másik Kreml-kritikus pedig úgy fogalmazott a Twitteren, hogy a kormány „pszichológiailag” töri meg az embereket, ugyanis több esetben a rendőrség saját szórakozására megy ki egyes ellenzékiekhez, akár maszkkal eltakarva, hogy megtörjék őket a szembenállásukban. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s