h i r d e t é s

Nyáron ezért hordjunk sötétebb ruhát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nyáron ezért hordjunk sötétebb ruhát

2018. június 28. - 09:13

 

Kevésbé ismert tény, de a napsugárzás ártalmait a megfelelő színű ruházattal is enyhíthetjük.

A napsütés és leégés okozta daganatos megbetegedések Magyarországon is egyre több embert veszélyeztetnek, ráadásul a problémát csak szűrővizsgálaton fedezhetik fel időben. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának egyetemi tanára a napozás és túlzott szolárium veszélyeire is felhívta a figyelmet. A megfelelő fényvédelem különösen fontos lehet a nyári hónapok alatt!

A szakember szerint évente legalább egy alkalommal javasolt részt venni egy szűrésen, az emberekben azonban még nem tudatosult a napsütés okozta, bőrön megjelenő elváltozások komolysága - fűzte hozzá. A statisztikák szerint minden harmadik felnőttnél élete során legalább egyszer kialakul bazalioma, amely egy rosszindulatú bőrdaganat, de nem képez áttéteket. A bőrön jelentkező második leggyakoribb elváltozás a laphámrák, ez elsősorban a napsütésben dolgozókat fenyegeti és áttétet is okozhat. A legritkább, de legveszélyesebb bőrdaganat a melanóma, amely pigmentsejtekből indul ki, jellegzetesen nagyon sötét, fekete színű.

Fontos a megfelelő öltözet is

A daganatok elkerüléséhez fontos a megfelelő nyári öltözet kiválasztása, a fehér ruhák például áteresztik az UV-sugárzást, ezért érdemes sötétebb színeket hordani - tette hozzá Wikonkál Norbert. A megfelelő ruházat mellett természetesen a fényvédelem is elengedhetetlen: bőrtípusunk ismeretében érdemes olyan széles spektrumú napozókrémeket választani, amelyek megbízható homogén védelmet nyújtanak UVA és UVB sugarak ellen. Ezek a készítmények megakadályozzák a bőr idő előtti öregedését és a napérzékenység tüneteinek kialakulását, hatékonyan óvják a bőrt a leégéstől, és ezáltal a napsugárzás hosszabb távú ártalmaitól.

Forrás: hazipatika.com

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s